Péče o těloZdravé tipy

Z kuřáka nekuřákem do 1 měsíce: Zjistěte, co nám tabákové společnosti tají!

Každý z nás ví, že kouření škodí zdraví a že cigarety neobsahují nic prospěšného pro náš organismus. Přesto mnoho lidí stále kouří a zlozvyku se nehodlá zbavit. Víte však, co cigarety opravdu obsahují a co vdechujete do svého těla?

Pravda o cigaretách

Dobře známou pravdu je, že cigarety mohou způsobit celou řadu nemocí a dokonce i přispívají ke vzniku rakoviny. Co mnoho lidí neví, je to, že tabákový průmysl má několik dobře udržovaných tajemství, které vám my odkryjeme. Přinášíme vám seznam s obsahem látek, které cigarety obsahují.

Co všechno najdete v cigaretě?

V jediné cigaretě najdeme více než 600 přísad a 4000 chemikálií. Obsahují dehet, nikotin, formaldehyd, amoniak, DDT, arsen, butan, aceton a dokonce i kadmium, avšak i mnohé další látky. Kouření má na svědomí více než 400 000 úmrtí a to jen v USA. Statistiky tvrdí, že je to více než 10 milionů lidí za posledních 20 let.

Rozhodněte se být nekuřákem

Pokud se rozhodnete a s kouřením skončíte, nemusíte se bát, že by vám vaše tělo nepomohlo. Vaše tělo se začne samo léčit a dokonce i ti, kteří kouří po desetiletí mohou s kouřením přestat. Všechno je jen o vaší vůli. Přestanete-li kouřit, váš krevní tlak se vyrovná, srdeční frekvence se normalizuje a hladina oxidu uhelnatého v těle začne klesat. Nakonec se začne vaše tělo vnitřně hojit a během několika let se budete znovu cítit, jako kdybyste nikdy nekouřili. Přestaňte ničit své tělo a dejte si dnes svou poslední cigaretu. Nejen vy, ale i váš organismus a vaše okolí bude určitě šťastnější.

addict-84430_960_720

První den nekuřáka

Tento den se může stát pro nového nekuřáka jedním z nejtěžších dnů. Má stále chuť na cigaretu a stále na ni myslí. To je důkaz závislosti. První změny přicházejí již po hodině od poslední cigarety, snižuje se tlak i tep. Po několika hodinách dochází k urovnání hladiny kyslíku v krvi. Již koncem prvního nekuřáckého dne přichází čištění dýchacího ústrojí. Člověk cítí nepříjemné nutkání vykašlávat hleny a další nečistoty, kterých se tělo zbavuje. Budou vás silně trápit abstinenční příznaky.

Po prvním týdnu

Pokud zvládnete jeden týden bez kouření, tělo a mozek se začíná regenerovat. Není již přidušen oxidem a naplno začíná fungovat. To se projevuje i na nervových receptorech. Můžete si všimnout lepšího vnímání všemi smysly, za to vás čeká silná nervová podrážděnost. Zlepšuje se i dýchání, díky pročištěním plic, které se uvolnily z křečového sevření. Může vás trápit i nespavost a stálé nutkání vzít si cigaretu. Můžete být závislí třeba jen na tom, abyste něco drželi mezi prsty. Nahraďte cigaretu tužkou nebo kusem brčka.

Pokud vydržíte měsíc bez kouření, jste opravdu silní a v této fázi by již bylo naprosto zbytečné své snažení vzdávat. Jste sice jen malým krokem od kuřáka, ale to nejhorší již máte za sebou. Nevzdávejte to.

A co elektronická cigareta?

electric-cigarette-664537_960_720Někdy kuřáci volí náhražku zvanou elektronická cigareta. Je však její používání zdravější než běžné cigarety? Elektronická cigareta je zařízení, které vytváří páru podobnou kouři, díky zahřátí kapalné náplně. Tuto páru kuřák následně vdechuje. Nevýhodou těchto cigaret je, že kuřák vdechuje při každém potáhnutí jinou dávku nikotinu. Ta se může pohybovat mezi 27-43 mikrogramů, což může způsobit snadné předávkování. Z elektronických cigaret putují další látky, které jsou vysoce toxické jako je diethylenglykol, různé nitrosaminy a minimálně několik dalších chemikálií s negativními vlivy na náš organismus. Obsah látek v těchto cigaretách je tedy nižší než v klasických, ale stále svému tělu ubližujete.

Zapomeňte na cigarety, cigaretový kouř a elektronické náhražky a obohaťte své zdraví tím, že jej zbavíte dalšího zlozvyku.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button