Ostatní

6 nejčastějších otázek týkajících se zdraví

Stále více lidí, u kterých se objeví nějaký druh zdravotního problému, nemíří hned ke svému lékaři, ale k místu, které jim odpoví na všechny otázky, k internetu. Google sestavil žebříček top 6 nejčastějších otázek ohledně zdraví a my si je nyní spolu zodpovíme.

1. Je bronchitida nakažlivá? Ano i ne.

Bronchitida je akutní a chronické onemocnění dolních cest dýchacích, tedy průdušek. Nemoc může být, ale i nemusí, výsledkem bakteriální infekce, proto je velmi obtížné na tuto otázku odpovědět jednoznačně. Zánět se může rozšířit do horních cest dýchacích a způsobit komplikace. Ovšem to nakažlivé není, ale samotná bronchitida je, tudíž odpověď je ano i ne.

2. Je zápal plic nakažlivý? Ano.

Zápal plic je infekční onemocnění, které způsobuje vzdušné vaky v plicích, které se naplňují tekutinou. Tato tekutina je obvykle bakteriálního původu a pokud přijdete do kontaktu s někým, kdo trpí bakteriálním zápalem plic, je možné, že bakterie přeskočí i na vás. Zápal plic se tedy šíří velmi snadno, stejně jako jiné virové infekce horních cest dýchacích. Ovšem pokud nemocný přestane kašlat, obvykle po zahájení antibiotické léčby, nemoc nakažlivá není.

3. Kolik vody bych měl/a denně vypít? Kolem 8 sklenic.

Na tuto otázku neexistuje žádná univerzální odpověď, protože pitný režim závisí na více faktorech, jako je vaše hmotnost, fyzická aktivita, zdravotní stav a okolní teplota. Obecně ale platí, že pokud pijete denně méně než 8 sklenic, měli byste tuto hranici pokořit. Další důležitou věcí je i jídelníček. Vodu nedoplňujete pouze nápoji, ale i zeleninou a ovocem.

4. Co je to lupus? Chronické autoimunitní onemocnění.

Lupus je zkratka pro systémový lupus erythematosus, tedy chronické autoimunitní onemocnění. Jedná se o závažné onemocnění, které postihuje kůži, ledviny, klouby, srdce, nervový systém a krevní buňky. Toto onemocnění je obtížné diagnostikovat a často bývá zaměňováno s revmatickou artritidou. Důvodem je, že se příznaky s každým pacientem liší a mohou zahrnovat bolesti hlavy, únavu, bolesti kloubů, ale i horečku či vyrážky. Bohužel se jedná o nevyléčitelné onemocnění.

5. Kdy mám ovulaci? Jednou za měsíc, obvykle v polovině menstruačního cyklu.

U žen v reprodukčním věku nastává ovulace v momentě, kdy se vajíčko uvolní z vaječníku do vejcovodů a může být oplodněno spermií. U žen s pravidelným menstruačním cyklem je jedním z nejjednodušších způsobů, jak sledovat ovulace, zaznamenávat menstruaci. Pokud tedy menstruujete jednou za měsíc, ovulace nastává ve stejném rytmu, nejobvykleji v polovině cyklu, tedy asi dva týdny po posledním dny menstruace. Průměrný menstruační cyklus se pohybuje mezi 25-35 dny, ale pokud vaše intervaly jsou delší, například každé dva měsíce, ovulace nastává také každé dva měsíce. Jestli je toto váš případ, je nejednodušší si pořídit domácí test, který přesně ovulaci určí. Proužky dokáží detekovat hormonální změny jeden až dva dny před ovulací a s přesností vám určí dny, kdy je nejsnadnější otěhotnět.

6. Co je lepek? Protein, který se nachází v pšenici.

O lepek, nacházející se v pšenici, ječmenu, žitu, se nejvíce zajímají lidé, kteří musí nebo chtějí dodržovat bezlepkovou dietu. Pokud máte celiakii nebo trpíte zvýšenou citlivostí na lepek, nevyřazením potravin s lepkem z jídelníčku můžete poškodit vaše střeva a způsobit trávicí potíže. Ovšem pro lidi, kteří tímto netrpí, jsou celá zrna velmi zdravá z mnoha důvodů, jako je podpora trávení, snížení cholesterolu nebo krevního tlaku.

Těchto 6 nejčastějších otázek pokládají lidé na internetových portálech nebo do hledáčku Googlu. Internet je opravdu všemocnou encyklopedií, ale nic se nevyrovná tomu, když se svými problémy navštívíte zkušeného lékaře.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button