Jídlo a stravování

Správnou funkci štítné žlázy můžete ovlivnit i změnou stravování

Štítná žláza je v lidském těle nenahraditelná, je nezbytná pro jeho správné fungování. Je-li snížená funkčnost štítné žlázy, může docházet k chronické únavě, depresím, pomalému trávení, ospalosti či letargii. Funkci štítné žlázy může, kromě syntetických hormonů, zvýšit také vyvážená strava, která obsahuje ty správné bílkoviny.

Při léčení štítné jsou nejdůležitější tyto potraviny:

Fazole

Fazole jsou důležitým zdrojem energie a mohou být velmi užitečné, pokud vám štítná žláza způsobuje nadměrné vyčerpání. Fazole obsahují bílkoviny, komplexní sacharidy, minerály, vitamíny a antioxidanty. Jsou rovněž bohaté na vlákninu, což má pozitivní vliv, když trpíte špatným trávením.

Ryby

salmon-1123286_960_720Důležité jsou zde zejména omega-3 mastné kyseliny, které obsahují ryby jako divoký losos, sardinky, tuňák aj. Tyto ryby jsou vhodné na oběd či na večeři. Problémy se štítnou žlázou, které se nekontrolují, mohou zvýšit LDL, tedy špatný cholesterol a zvyšovat tak rizika srdečních onemocnění. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají zmírnit zánět, snižují riziko srdečních onemocnění, pomáhají s oslabenou imunitou. Jsou také skvělým zdrojem selenu, který je pro funkci štítné žlázy důležitý.

Další vhodné potraviny

Pro správnou funkčnost štítné žlázy je vhodné do jídelníčku přidat také ořechy, celozrnné výrobky, ovoce a čerstvou zeleninu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button