Jídlo a stravováníZdravé tipy

Uvědomujete si, co skutečně jíte při vaření jídla v hliníkové fólii?

Vaření v alobalu je velmi oblíbené. Je však dobré se mít na pozoru a v alobalu tolik jídel nepřipravovat. Víte, co se děje v alobalu v troubě, když v něm pečete maso, přílohu či rybu? V troubě, která peče na několik set stupňů? Mnoho lidí si myslí, že je hliník bezpečný, ostatně, používáme ho dnes a denně, je ve vodě, v potravinách i ve věcech, které využíváme denně. Ovšem tímto způsobem to nefunguje.

Otrava hliníkem

V dnešním světě je otrava hliníkem docela vážný problém. Hliník se totiž objevuje v mnoha věcech a potravinách, které jíme a používáme. Ochraňte své tělo i celou svou rodinu tím, že budete dodržovat tyto rady a tipy.

Hliník v lidském těle

Jestliže je lidské tělo vystavováno více a více hliníku, pak se v těle hromadí. Lidské tělo se obvykle umí účinně bránit a odplavovat toxiny a těžké kovy z těla. Ovšem i to nejzdravější lidské tělo má své limity a meze. Hliník se v průběhu doby hromadí v kostech, v orgánech a tělesných tkáních. Otrava hliníkem je tak vážný problém. K častým známkám toxicity hliníkem je bolest kostí, křeče, zmatenost či svalová slabost. Jestliže se toxicita hliníkem objevuje u dítěte, může se opozdit v růstu a vývoji.

Otrava hliníkem může způsobit vážné problémy, například choroby mozku, anémii, problémy s plícemi, choroby nervového systému. Environmentální výzkum provedl studii, která ukazuje, že se u embryí, která jsou vystavena působení hliníků, mohou rozvíjet různé vady a abnormality.

Je přítomen hliník?

Schránka 01Hliník je kov, který je ve velkém množství obsažen v zemské kůře. Lidské tělo však nepotřebuje hliník a nyní se určitě divíte, proč tedy nacházíme hliník v mnoha věcech, které jsou kolem nás. Proč ho nacházíme v jídle, ve věcech, kterých se dotýkáme či ve všem, co dýcháme? Dokonce i mnoho léků obsahuje hliník. Jestliže zkonzumujete mnoho aspirinu, léků na předpis či multivitaminu, pak hrozí riziko toxicity hliníku. Kromě toho všeho také hliník konzumujete prakticky pokaždé, kdy jíte. Mnoho jídel obsahuje značné množství hliníku.

Během vaření a skladování proniká kov do potravin. Expozice nadbytku hliníku je běžná a to i ve chvíli, kdy pracujete v oblasti, kde bývá často přítomen hliník.

Ochrana před otravou hliníkem

Lidské tělo nedokáže zpracovávat a vstřebávat hliník v malém množství, drobných dávek hliníku se tedy není nutné tolik obávat. Ovšem i tak je důležité se hliníku vyhnout, proto vybírejte takové věci, které hliník neobsahují, hotová jídla v alobalu, balené potraviny a podobně. Jestliže používáte nádobí z hliníku, pak jej můžete nahradit nádobím litinovým.

Vyhýbejte se potravinám, které jsou zpracované a balené, mnoho výrobců totiž používá hliník jako konzervační látku. Je vždy mnohem lepší používat čerstvé potraviny, čerstvé maso, zeleninu, ovoce a podobně. Snažte se také omezit pečení v alobalu, nikdy totiž nevíte, co s vaším jídlem během pečení v horké troubě může alobal udělat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button