Péče o těloZdravé tipy

Co je to Aspartam? Překvapující fakta o tomto sladidle!

Přemýšlíte nad tím, co je to vlastně ten aspartam? Nikdy jste o něm neslyšeli? Je na čase, abyste zjistili, o co se jedná. V dnešní době obsahují tuto látku na šest tisíc produktů, a proto se doporučuje mít se na pozoru. Jde totiž o umělé sladidlo.

Co je to aspartam?

Jde o umělé sladidlo a je s ním spojena řada diskuzí. Aspartam je také často známý jako NutraSweet AminoSweet a Equal. Dočkal se velkého farmaceutického  zájmu a to bez ohledu na všechny dobře zdokumentované vedlejší účinky. A to trvá již zhruba 30 let. Mnoho lidí si ještě stále není vědomo jeho hrozné historie a také děsivých účinků, které má na tělo i mozek.

Mnoho lidí užívají aspartam, jelikož je to jeden ze schválených alternativ cukru. Schválila jej FDA. Tyto cukry by měly být bezpečné, jinak by se ani na trh neměly dostat. Je smutné, že je to špatně. Pravda o aspartamu je hrozná, zvláště vezmeme-li v úvahu, že je tato chemická látka sladidlem a dostala povolení k prodeji.

aspartame-884051_960_720

Díky vládnímu konfliktu se silnými farmaceutickými společnostmi se samozřejmě podařilo zjistit něco více o tomto umělém sladidle. Přinášíme pět z mnoha důvodů, proč je dobré se obloukem vyhnout všem produktům, které obsahují aspartam.

  1. Aspartam se v lidském těle přeměňuje do formaldehydu. Formaldehyd je rakovinotvorná chemikálie, která je již dobře známá. Obsahuje tři hlavní sloučeniny, které jsou synergicky toxické. To znamená, že součet jeho jednotlivých částí je exponenciálně toxičtější než jen jeden sám o sobě. Ty sloučeniny jsou fenylalanin, metanol a kyselina aspartová. Jsou toxické, i když jsou v izolaci. Volný methanol je opravdu jedovatý. Převádí ho do formaldehydu a pak, poté, co se požije, tvoří kyselinu mravenčí. A ještě jedna věc, methanol se liší od vzorků nalezených v alkoholických nápojích nebo v ovoci či zelenině. Aspartam tvoří methanol, který není doprovázený etanolem. Ten neutralizuje účinky metanolu a v těle může napáchat škody včetně otravy, když se jeho vlastní methanol dostává na živé tkáně a poškozuje DNA. To může vést k lymfomu, leukémii a k mnoha typům rakoviny.
  2. Aspartam může způsobovat obezitu a také metabolický syndrom. Lidé, kteří konzumují umělá sladidla, jako bezpečnou alternativu cukru, do těla skutečně dostávají jedy. Neznají totiž pravdu. Také informace, že toto umělé sladidlo může pomoci v hubnutí je mylná. Namísto hubnutí může aspartam způsobovat nadváhu a metabolické poruchy, včetně cukrovky. Kromě toho mnoho odborníků zjistilo, že i malé množství aspartamu může být škodlivé a to je důvod, proč je pro lidi a lidské tělo nejlepší jej ze svého jídelníčku úplně vyřadit. The Apettite Journal zveřejnil v roce 2013 studii, podle které je aspartam ve srovnání s cukrem horší a to v souvislosti s nárůstem tělesné hmotnosti. To tedy jasně ukazuje, že i když se aspartam možná vydává za zdravou alternativu cukru, skutečnost je naprosto jiná. Podle výzkumu, který zveřejnil Yale Journal of Biology and Medicine (YJBM), aspartam mění přirozenou produkci hormonů v těle a to zvyšuje chuť k jídlu a chuť na sladké. A to je přece něco, co zaručeně nechcete, zvláště pokud se snažíte zhubnout.
  3. Reagan – jmenován komisařem FDA ukazuje, že i přestože FDA pomohla aspartam schválit, je škodlivý. Vědci to vše zjistili náhodou, zatímco pracovali na vývoji léků na vředy pro GD Searle. Zjistili, že chemicky chutná aspartam sladce, a proto jej předložili FDA ke schválení. Po první sérii bezpečnostních zkoušek se ukázalo, že aspartam způsobuje epileptické záchvaty a smrt u opic. Tyto výsledky však FDA ignorovala. Později FDA na vlastní pěst zjistila, že aspartam není skutečně bezpečný. Nicméně GD Searle počkal, až se do FDA dostane nový komisař, Ronald Reagan, který tuto chemikálii schválil, možná po nějaké tučné kompenzaci. Detaily této kauzy jsou uvedeny v dokumentu, který na svých stránkách FDA zveřejnila. Nejhorší je, že aspartam ještě i dnes obsahuje mnoho výrobků.
  4. Aspartamie je látka vyrobená z trusu geneticky modifikovaných bakterií (GM), E-coli, genů E.coli., ty byly upraveny speciálními geny a způsobem, který je podobný procesu fermentace. Tímto způsobem se provádí zvýšení hladiny speciálního enzymu, který produkuje požadovaný fenylalanin, který je nutný pro výrobu aspartamu.
  5. Aspartamem prostupuje hematoencefalitická bariéra a ta může působit trvalé poškození mozku. Kyselina aspartová se v aspartamu nachází asi zhruba ve 40%. Kyselina aspartová je volná forma aminokyseliny, který je schopna přejít do krve a mozkové tkáně. Když má v těle člověk této sloučeniny moc, může se stát, že jeho mozkové buňky se zahltí vápníkem. A to vede k poškození neuronů a dokonce k usmrcení buněk. To také může mít za následek vážné poškození mozku. Aspartová kyselina, známá také jako aspartát může v extrémních případech vést také k neurologickým onemocněním jako je epilepsie, Alzheimerova choroba a podobně. Existují případy, kdy tato látka způsobila onemocnění jako je roztroušená skleróza či například demence. K tomu se také objevuje neadekvátní produkce hormonů či endokrinní poruchy. To vše se způsobuje tím, že aspartát nebo excitotoxin nadměrně stimuluje lidský mozek.

Velký počet lidí už o tomto riziku ví a stále se o něm dozvídají noví a noví lidé. I tak existuje spousta dalších, kteří o tomto riziku nejsou informováni. Jestli jste tedy neslyšeli o rizicích a negativních účincích aspartamu, je dobré tohle vědět a šířit mezi své blízké a rodinu. V televizi se totiž o této hrozbě pravděpodobně nedozvíte.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button