Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Tyto dvě věci dokázaly zničit více než 90% buněk rakoviny prsu in vitro

Rakovina je nemoc, která se může týkat každého z nás. Jde o nádorové onemocnění, jehož společným rysem je, že se některá populace vlastních buněk organismu vymyká kontrole a začne relativně autonomně růst. Rakovina může postihnout mnoho orgánů v těle (játra, žaludek, kosti, tlusté střevo, prostatu, plíce a podobně). Karcinom prsu je velmi časté zhoubné onemocnění u žen. Snad každý, koho se toto onemocnění týká, nad ním chce vyzrát. Jak na to? Pomoci může i přírodní medicína.

Přírodní řešení proti rakovině

Bylo zkoumáno mnoho a mnoho přírodních potravin a sloučenin, zda nejsou zrovna tím vhodným lékem nebo prevencí. Farmaceutické společnosti propagují své ověřené léky, ovšem jak je známo, ty mohou mít řadu vedlejších účinků, což nebývá vždycky příjemné. Vědci postupem času odhalují, že pro prevenci a také i léčbu můžete sáhnout k přírodním zdrojům, tedy k tomu, co nám dává sama příroda. Můžeme tak snadno ovlivnit různá onemocnění, od cukrovky až přes artritidu nebo rakovinu. Podle čínských vědců mohou některé jednoduché oleje, například z heřmánku či tymiánu, zabít až 90% buněk rakoviny prsu.

Vědci jsou zkoumány také další oleje, které se v současné době používají, včetně zázvoru, máty, citrónu, jasmínu, levandule, růže, grapefruitu, skořice, tymiánu a heřmánku. Vědci se snaží zjistit, jestli tyto oleje mohou pomoci také v boji s rakovinou. A jak to dělají? Zkoumají antibakteriální účinnost, stejně jako toxikologii proti nádorovému onemocnění. Zkoumané rakovinné buňky byly MCF-7 buňky rakoviny prsu, PC-3 buňky rakoviny prostaty a A-549 buňky plicního karcinomu.

Mohou pomoci esenciální oleje

vakcina-protiv-rak-na-dojkaU všech těchto esenciálních olejů bylo prokázáno, že jsou účinné již v koncentraci 0,2%, pokud jde o inhibici (zpomalení některých procesů v organismu) rakovinných buněk prostaty a plic. Zvláště účinné esenciální oleje na karcinom prsu byly vyrobeny ze skořice, jasmínu, heřmánku a tymiánu. Tyto čtyři oleje byly v boji s rakovinnými buňkami prsu ty nejúčinnější.

Heřmánkový olej ničí až 93% rakovinných buněk ve zkumavce. Tymiánový olej se ukázal být ještě o něco účinnější, podařilo mu zničit 97% z MCF-7 rakovinných buněk prsu. Všechny tyto výzkumy byly provedeny in vitro, byly tedy studovány mimo jejich normální biologické prostředí, ve zkumavce nebo Petriho misce. Podle cytotoxikologie (schopnosti ničit buňky) byl tymián, skořice, heřmánek a jasmín podstatně silnější éterický olej, než zbývajících šest esenciálních olejů. Frakce živých buněk byla snížena na 3,47%, 5,31%, 6,93% a 4,34%.

Heřmánkový olej je ideální volba

Výsledky a závěry, které vyplynou z této studie, byly zveřejněny v odborném časopise Industrial Crops and Products. Heřmánkový olej má silné antioxidační účinky, což bylo zmíněno ve studii. Studie hodnotila jedenáct silicí, včetně levandule, šalvěje, máty peprné, hořkého a sladkého fenyklu, tymiánu, rozmarýnu, saturejky horské, francouzského estragonu a zjistila, že heřmánek má nejvyšší antioxidační aktivitu.

Část studie vysvětluje, že tymián a saturejka horská jsou jako esenciální oleje nejsilnější, jde-li o zpomalovací účinky, které mají zabránit růstu testovaných organismů. Pravděpodobně je to způsobeno vysokou koncentrací tymolu a carvacrolu. S tímto poznatkem nemusíme čekat na další výzkumy, které mají být na toto téma prováděny a můžete začít využívat blahodárných účinků heřmánku ihned. Heřmánek můžete využívat ve formě čaje nejen pro výše zmíněné účinky, ale také pro jeho další a další výhody.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button