Zdravé tipy

Víte, co vše je v houbičce na nádobí? Budete se divit!

Houbičku na nádobí používáme všichni. Denně nám, spolu s prostředkem na mytí nádobí, pomáhá z nádobí odstraňovat zbytky nečistot, jídla a bakterie. Nádobí se všichni snaží mít co nejčistší, udržujeme čistotu i v kuchyni, ale co taková houbička na nádobí?

Na tu se možná maličko pozapomíná a i když se jí snažíte propláchnout pod horkou vodou, ne vždycky se z ní úplně nečistoty a zbytky jídla odstraní. A na takové houbičce na nádobí se skvěle daří bateriím, které si zde vytvoří svou „množírnu“. Jak tedy předejít nebezpečí, které může houbička na nádobí přinést? To se dozvíte v tomto článku.

washing-dishes-1112077_960_720

Nebezpečí jménem houbička na nádobí

Zhruba 90% houbiček na nádobí v domácnostech obsahují velké koncentrace bakterií. 10% jsou pro hygienické normy neuspokojivé, protože mohou šířit mnoho nemocí. Je jasné, že kuchyň a houbičky na nádobí jsou ideálním stanovištěm pro nejrůznější bakterie. Jsou totiž stále vlhké a to je pro bakterie hotový ráj. Podle britských odborníků z hygienické rady Global, více než 85% lidí nemyje houbičku na nádobí na požadovanou teplotu.

Bakterie, které jsou v houbičce tak nemáte šanci zabít. Jejich výzkum ukázal, že kuchyňské houbičky obsahují až šestkrát více bakterií, než kliky dveří u koupelen. Přibližně 7% houbiček na nádobí obsahuje víc než miliardu bakterií. 60% z nich pak obsahují E.coli. Zhruba 25% houbiček obsahuje vysoké množství bakterií Pseudomonas, což souvisí s infekcí očí a kůže. Předejděte zdravotním rizikům, která na vás číhají v houbičce na nádobí. Jak?

Dodržujte následující tipy:

  • Houbičku na nádobí často měňte, maximální doba používání je 14 dní
  • Po každém mytí nádobí houbičku na nádobí vypláchněte teplou vodou
  • Každý druhý ten myjte houbičku antibakteriálním čistícím prostředkem
  • Houbičku můžete využívat déle, ovšem za předpokladu, že jí budete prát při teplotě vyšší než 60 stupňů a to v myčce
  • Čistíte-li prostory kuchyně, pak místo houbičky využijte antibakteriální ubrousky

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button