Péče o tělo

Bolševník velkolepý: Doporučujeme nedotýkat se této rostliny! Víte proč?

Ze školy si pamatujeme hodně, kromě znalostí také pár základních a důležitých dovedností jako poděkovat, poprosit, pozdravit, být slušný a podobně. Hodně toho udělá výchova. Je důležité zejména vědět, že rostlina bolševník velkolepý může být nebezpečná.

Má bílé květy, které mohou působit velmi zajímavě a hezky. Proto je důležité vědět, že se jich v žádném případě není dobré dotýkat. A právě takové děti, které touží se všeho kolem sebe dotýkat a zkoumat to, jsou obzvláště v nebezpečí.

V Severní Americe existuje 10 plánů, které musí děti znát, aby se udrželi od nebezpečí daleko. V současnosti jsou to zejména vědomosti, které rodiče dětem do hlavy vtloukají. Musejí se připravovat na testy, přijímací zkoušky, různé vzdělávací kurzy a podobně. Ale kde jsou praktické informace? Například, jak rozeznat jedovaté houby, na co sahat a na co naopak ne?

If-You-See-This-Plant-Whatever-You-Do-Do-NOT-Touch-It

Nebezpečný bolševník velkolepý

Bolševník velkolepý je svým způsobem impozantní rostlina, který však obsahuje smrtelně jedovatou mízu. On už jen obyčejný kontakt s touto rostlinou může být nebezpečný. Jestliže náhodou zlomíte stonek rostliny či se na tělo dostane míza, pak se začnou tvořit velké a podivné puchýře. Je nutno si dávat pozor také na zelené stonky s fialovými květy, které jsou pokryté bílými chloupky.

Prepper říká, že když přijdete do kontaktu s mízou této rostliny, můžete očekávat těžké popáleniny či potenciální slepotu, jestliže se dostane do kontaktu s očima. Tyto problémy pochází z chemických látek, které jsou v dané rostlině obsaženy. Tyto chemické látky působí na lidskou kůži a právě to může působit puchýře, které jsou velmi bolestivé. Obvykle se vytvoří do 48 hodin a mohou trvat od několika měsíců až po šest let. Dostane-li se míza do oka, může vyvolat dlouhodobou citlivost na světlo.

První pomoc

Je nutno vyhnout se kontaktu s bolševníkem velkolepým. Někdy to však nejde a co pak dělat, když se s ním dostanete do kontaktu?

Rychle omyjte postižené místo studenou vodou. Je důležité, aby to bylo opravdu rychlé, jelikož se toxická reakce může spustit během pouhých 15 minut! Jakmile to bude možné, na postižené místo aplikujte krém proti slunci. Jestliže se míza z rostliny dostane do kontaktu s očima, je nutno postižené místo pořádně opláchnout studenou vodou.

Pak pro jistotu noste sluneční brýle. V poslední době vydalo několik států oznámení o nebezpečí této rostliny. Katedra New Yorku na ochranu životního prostředí dodala podrobné varování o této rostlině, která způsobuje vážné zdravotní problémy.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button