Jídlo a stravování

Moringa a její přínos pro naše tělo

Moringa Oleifera se také nazývá, jako strom života. Tuto rostlinu naleznete v sub-himálajské části Indie, Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéši. Rovněž roste v tropických oblastech. Moringa má spousty léčivých látek, které se nachází v jejích listech, květech, semenech, ovoci a kůře.

Tato rostlina se už léta používá pro získání energie, pomáhá při chudokrevnosti, potlačuje astma, problémy se zažíváním, bolesti břicha, kloubů, epilepsii a podobně. Co je moringa a jak přesně funguje?

Na co používá moringa a jaké má účinky

Moringa je velmi silný antioxidant a bohatý zdroj aminokyselin. Je schopna bojovat s volnými radikály a potlačovat rakovinotvorné látky v těle. Ty jsou vysoce reaktivní a mohou způsobit nežádoucí výsledky, když se dostanou do kontaktu s buňkami v těle. Zpočátku sice volné radikály působí jen jako známka stárnutí.

Moringa_oleifera_pods_NP

Postupně však pronikají hlouběji do těla a ničí DNA, které vede k mutaci a díky tomu vzniká rakovina, která se šíří do celého těla. Moringa je nejen silný antioxidant, ale také dodává tělu využitelné proteiny pro růst svalů a správnou podporu kognitivních funkcí.

Výživa

Kromě výše uvedených výhod je moringa bohatým zdrojem živin, včetně železa, draslíku, vápníku, síry, vitamínů skupiny B a mnoha dalších. Pokud se jedná o základní aminokyseliny, moringa je jedním z mála zdrojů, které nabízí jejich komplexní sestavu. Stačí jen půl šálku moringy a splníte doporučenou denní dávku vitamínů A a C.

Starr_070207-4337_Moringa_oleifera

Tato starodávná rostlina obsahuje až desetinásobek denní dávky vitamínu E a více, jak trojnásobek více železa než například špenát nebo hovězí maso. Také obsahuje více draslíku než hovězí maso a čtyřikrát více vápníků než mléko.

Jinými slovy, moringa je super potravina. Vysoký obsah vitamínu E zabraňuje křečím (díky přítomnosti draslíku) a zlepšuje pevnost kostí (díky vápníku). Tato rostlina je navíc nekalorická a dodává tělu energii v podobě komplexních sacharidů.

Poznámka:

Květy moringy by neměly být používány během těhotenství, jelikož mohou vyvolat potrat. Pokud však chcete jíst moringu, budete ji muset nejprve uvařit. Je skvělá do salátů nebo k podobnému využití, jako je tomu u jiných zelených rostlin. Skvěle se hodí i při redukčních dietách a je výborná v kombinaci s chlorellou.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button