Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Jak zabránit nejnebezpečnějšímu typu rakoviny – rakoviny slinivky břišní?

Rakovina je vždycky vážná a nebezpečná nemoc, je jedno, kterého orgánu se to týká. Ovšem o rakovině slinivky břišní můžeme říci, že jde o nejnebezpečnější typ rakoviny. Příčiny rakoviny tohoto typu se vědecky nepotvrdily, ovšem mnohé studie naznačují a poukazují na to, že masné výrobky mají pro výskyt rakoviny slinivky břišní rozhodující roli.

Přesněji, výzkum ukázal, že některá slanina či klobása konzumovaná na denní bázi, zvyšovala riziko vzniku rakoviny slinivky břišní o 19% ve srovnání s lidmi, kteří tolik výrobků tohoto druhu nezkonzumovali. Jestliže se ještě navíc konzumovalo 120 gramů červeného masa, pak se toto procento zvýšilo až na 29%.

here-is-how-to-prevent-the-deadliest-of-all-types-of-cancer-pancreas-cancer-600x410

Nenalezena v počáteční fázi

Tento druh rakoviny se vyvíjí velmi rychle. V roce 2015 bylo identifikováno více než čtyři tisíce případů rakoviny slinivky břišní. Tato rakovina bohužel nemůže být odhalena v počáteční fázi. V tomto důsledku zabíjí více, než jakýkoliv jiný druh rakoviny. To z ní dělá nejnebezpečnější druh rakoviny.

Abychom byli přesní, pouze pět procent diagnostikovaných pacientů s touto rakovinou žije déle než pět let. Zhruba čtyřiasedmdesát procent z nich zemře v prvním roce diagnózy. BMC medicine publikovala v roce 2013 studii, která se zaměřovala na četnost výskytu této rakoviny. Vědci účastníky rozdělili do tří skupin. Jedna přijímala zpracované maso, druhá červené maso a třetí drůbeží.

Jaké byly výsledky studie?

Výsledky této studie ukázaly, že existuje silná vazba mezi kardiovaskulárními chorobami, rakovinou a příjmem zpracovaného masa. Skutečné výsledky jsou však pouze v případě drůbeže a nezpracovaného červeného masa. Později také uvedly, že konzumace zpracovaného masa je spojena s vysokou úmrtností.

Zjistilo se také, že konzumace zpracovaného masa v množství menším, než 20 gramů denně, může zabránit 3,3% úmrtí. Všechny tyto studie ukázaly na jeden negativní faktor a to na dusičnany. Ty se do těla dostávají v červeném mase či jako konzervační látka ve zpracovaném mase.

Dusičnan jako rizikový faktor

Výzkum ukázal, že dusičnany jsou spojeny s rakovinou a mohou být vážným faktorem pro její výskyt. Ukázal také, že mastné výrobky, jako třeba slanina, mohou způsobovat rakovinu. V tuto chvíli počet pacientů s rakovinou slinivky břišní roste a vědci se snaží zjistit příčinu tohoto růstu. Vztah rakoviny slinivky břišní a červeného masa chtějí důkladně prozkoumat.

Budete-li jíst zdravé potraviny, toto riziko je možné snížit. Ze své stravy je dobré vyřadit zpracované potraviny i takové potraviny, které jsou plné chemických látek či toxinů. Chcete-li si své zdraví uchovat a ochránit se před rakovinou, zejména rakovinou slinivky břišní, buďte velmi opatrní na to, co jíte. Z jídelníčku vyřaďte zejména zpracované maso a zaměřte se více na bio zeleninu a bio ovoce.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button