Péče o těloZdravé tipy

7 druhů bolestí, které není dobré opomíjet!

Každého z nás občas něco bolí. Hlava, břicho, záda a podobně. Obyčejně se taková bolest dá snést a přejde během chvíle. Není nutno hnát se s každým píchnutím k lékaři. Ostatně ani ti sami to nemají rádi, když k nim běžíte nebo jim voláte s každou bolestí. Ovšem někdy i tyto drobné bolesti mohou mít příčinu, kterou není dobré ignorovat a brát na lehkou váhu. Odborník z New Yorské nemocnice Houman Danesh vysvětluje, že dojde-li k určitým bolestem, je nutné reagovat rychle. Neměli bychom je brát jako samozřejmost, je nutné jim věnovat pozornost. Jaké bolesti to jsou?

Ostrá bolest mezi lopatkami

Může se jednat o infarkt, i když to na první pohled tak nevypadá. Přibližně 30% lidí, kteří trpí infarktem, necítí onen všeobecně rozšířený tlak na prsou. Bolest mezi lopatkami se objevuje u žen, podobně jako ztížené dýchání, nevolnost či bolest čelisti. Jestliže se tyto příznaky u vás objevují (objeví se víc než jedna bolest) je dobré vyhledat pomoc co možná nejdříve. Svalová bolest je bolest tupá, infarkt je tedy spíše ostrý a překvapivý útok na vaše tělo. Je důležité se dostat k lékaři včas, ideálně s doprovodem, sami rozhodně neřiďte.

Náhlá a silná bolest hlavy

Může se jednat o aneurisma. Snad každý z nás někdy zažil mírné nebo střední bolesti hlavy. V takovou chvíli obvykle sáhnete po léku proti bolesti a za chvíli je po problému. Jestliže je však bolest hlavy opravdu intenzivní, taková, jakou jste snad ještě nikdy nezažili a došlo k ní najednou, velmi rychle, měli byste si okamžitě volat pomoc. Možná si říkáte, jak poznat, jestli se nejedná o migrénu a zbytečně neabsolvovat cestu k lékaři? Migrénu obvykle doprovází nevolnost a citlivost na zvuk či světlo. Krvácení do mozku kvůli zlomené výduti není běžné, ovšem stane-li se tak, pak je nutno reagovat velmi rychle. Jestliže se totiž neléčí, pak může následovat také smrt. Myslete na to, že u silných a rychlých bolestí byste se měli vyhnout užívání aspirinu, ten totiž zvýší krvácení.

Tupá bolest v pravé dolní části břicha

Bolest v této oblasti může předznamenávat zánět slepého střeva. Tato bolest obvykle vystřeluje do střední části břicha a postupně se rozšiřuje právě do pravé části. Protrhne-li se slepé střevo, může to způsobit velmi nebezpečné komplikace. Objevují-li se u vás tyto potíže, pak je dobré navštívit lékaře. Ověřit si, zda se jedná o zánět slepého střeva, je možno také dalším způsobem. Stiskněte bolavé místo. Bude to velmi bolet. Bolest se sníží, když místo uvolníte.

teeth-887338_960_720

Bolest zubů, která vás uprostřed noci probudí

Může jít o takzvaný bruxismus, tedy intenzivní skřípání a cvakání zubů. U něj dochází k mechanickému opotřebovávání zubů a může to vést až k poničení čelistního kloubu. Skřípání a cvakání zubů provádíte nevědomky, ve spánku. Může se stát, že si zlomíte zub, přičemž pak bude muset být zbytek zubu odstraněn. Je nejlepší navštívit zubního lékaře a problém vyřešit pomocí krytu, který bude vaše zuby v noci od cvakání a skřípání chránit.

Bolest ve středu zad a následná zvýšená teplota

Může se jednat o infekci ledvin. Myslíte-li si, že bolest ve středu zad, vysoké teploty a nevolnost se pojí s žaludečními problémy? Pak se pletete. Takováto bolest nastává, když se infiltrované bakterie v močovém ústrojí dostávají do ledvin. Vše lze včas zastavit s prvními příznaky infekce močových cest, což bývá bolestivé močení. Mnoho lidí však tomuto příznaku nevěnuje pozornost a ignoruje ho do té doby, dokud už není příliš pozdě. Lékař pravděpodobně nasadí antibiotika, proto s jeho návštěvou neotálejte.

Menstruační křeče, které se stále vyskytují i po nástupu lékařského vyšetření

Může se jednat o endometriózu, tedy o stav, kdy endometria (částeček výstelky dutiny děložní) roste mimo dělohu. Endometrióza brání plodnosti a u žen je velmi častá. 40 – 60 % žen, které trpí bolestivou menstruací, mohou být tímto onemocněním ohroženy. Pokud pacientka souhlasí, lékař může předepsat antikoncepci, kterou by se bolest měla zmírnit či úplně ztratit. Jestliže však bolest stále přetrvává, je možno tkáň chirurgicky odstranit.

Citlivé místo v kotníku

foot-310736_960_720Může se jednat o žilní trombózu. Jestliže je v kotníku bolestivá menší oblast, je možné, že se tam objevuje krevní sraženina. Místo může být zarudlé a horké. Krevní sraženina se může objevit při užívání antikoncepce či při dlouhých cestách (dlouhou dobu sedíte v dopravním prostředku, dlouho řídíte auto či cokoliv jiného). Jestliže noha neotéká a bolest je mírná, zkuste počkat jeden den, než navštívíte svého lékaře. Návštěvu však neodkládejte. Sraženina se může stát větší a hrozí jí roztržení. Když se tak stane, může se pohybovat kolem a způsobit další komplikace vašemu zdraví, například mozkovou mrtvici či infarkt myokardu. Předejít tomu můžete při dlouhých cestách pravidelnými procházkami a pitím dostatečného množství vody.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button