Jídlo a stravováníPéče o těloZdravé tipy

Co je pro diabetiky lepší než léky? Středomořská strava!

Diabetes, neboli cukrovka, je mezi lidmi rozšířená civilizační nemoc. Existuje několik typů cukrovky, podle toho se také přistupuje k její léčbě. Někomu stačí jen užívat léky, jiný si musí denně píchat do těla inzulín. Cukrovka může být způsobena špatným životním stylem, který je bohužel v dnešní době k vidění u mnoha jedinců. Britská studie přináší zajímavou studii o tom, že lidem s cukrovkou pomůže středomořská strava. Co je na tom pravdy?

Středomořská strava je zdravá

To víme všichni. Středomořská strava je bohatá na ryby, celozrnné výrobky, olivový olej, zeleninu, ovoce a luštěniny. Nasycené tuky z červeného masa a mléčných výrobků v této stravě činí méně než 8% spotřebovaných kalorií. Středomořská strava je tedy ve všech ohledech pro lidské tělo přínosem. Kromě blahodárného vlivu na diabetes přispívá ke snížení rizika rakoviny, srdečního infarktu, Alzheimerovy choroby či Parkinsonovy choroby.

diabetes-528678_960_720

Středomořská strava namísto léků?

V Británii vznikla studie, která se zabývala vlivem středomořské kuchyně na lidi s diabetem. Výsledky z této dlouhodobé studie ukázaly, že právě středomořská strava může být pro lidi trpící cukrovkou velmi prospěšná. Reguluje hladinu cukru v krvi, aniž by musely být do těla přijímány léky na cukrovku. Spolu se středomořskou stravou je dobré také do stravy přidat malý příjem sacharidů, velký příjem bílkovin a malé množství cukru.

Tyto nové výsledky měly oporu ve výsledku analýzy, která se prováděla o 20 let dříve. V těchto studiích byli přítomni účastníci, kterým byl diagnostikován diabetes II. typu.  American Journal of Clinical Nutrition vysvětluje, že středomořská kuchyně měla u této studie blahodárný vliv na úbytek nadváhy u účastníků.

Je tedy možno středomořskou stravou zlepšit svůj zdravotní stav a to nejen z hlediska cukrovky. Díky ní se zbavíte nadbytečných kilogramů a využijete jí jako prevenci před nejrůznějšími onemocněními. Pokud trpíte cukrovkou, může vám středomořská strava pomoci výrazně ovlivnit vaše zdraví. Kromě všech pozitiv je středomořská strava také velmi chutná, proto jí vyzkoušejte!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button