Péče o tělo

Časté příznaky 5 druhů rakoviny, které by muž neměl podcenit

Vzhledem k tomu, že muži často odkládají návštěvu lékaře, je dobré rozpoznat příznaky vážných nemocí včas. Pokud jste kuřák, pracujete s chemikáliemi nebo je vám více jak 50 let, musíte být velmi opatrní, pokud se objeví některé příznaky, které uvádíme níže. Může se totiž stát, že se bude jednat o rakovinu v raném stádiu.

Rakovina prostaty

Ve většině případu se na ni přijde až v pozdějším stádiu. Digitální rektální test může rychle objevit abnormality. Nicméně diagnóza tohoto typu rakoviny může být detekována jen tehdy, pokud existuje vysoká úroveň PSA (prostatický specifický antigen). Tento typ rakoviny se objeví u 5 až 7 % mužů starších 50 let. Úmrtnost je relativně nízká (3%), ale s přibývajícím věkem se zvyšuje. Po dosažení věku 70 let trpí téměř 80% mužů nějakou formou rakoviny prostaty.

Seznam nejčastějších příznaků rakoviny prostaty naleznete níže:

  • špatné močení
  • časté močení, zejména v noci
  • slabý tok
  • nedostatečné vyprázdnění močového měchýře
  • palčivá bolest a pálení během močení
  • krev v moči
  • krev ve spermatu
  • problémy s erekcí a ejakulací
  • častá bolest v dolní části zad a boků

Velmi často bývá obtížnost močení, slabý proud moči a pocit nedostatečně vyprázdněného močového měchýře, spojen se zvětšenou prostatou. Ať už bude skutečnost jakákoliv, pokud trpíte jedním z výše uvedených problémů, vyhledejte svého lékaře.

Rakovina plic

Tento typ rakoviny se zpočátku často příliš neprojevuje. Indikátorem, že něco není v pořádku, může být chronický kašel nebo vykašlávání krve. Časté bolesti v oblasti hrudi jsou spojeny s dýcháním a tlačením na nádor. Další příznaky, jako úbytek na váze, astma nebo horečka mohou indikovat jiné nemoci, ale není radno je brát na lehkou váhu. Při zápalu plic se rakovina na rentgenu ukazuje jako bílá. Jediným ukazatelem, který přesně určí, zda se jedná o rakovinu či ne, je biopsie. Jestliže jste aktivní kuřák a máte některé z těchto chronických příznaků, není to nic co byste měli ignorovat.

Rakovina tlustého střeva

Přestože jen jednou objevíte krev ve stolici, nesmí být ignorována. Tento jev může poukázat na prekancerózní polypy, které krvácejí a je to jediný způsob, jak odhalit rakovinu tlustého střeva v raném stádiu. Ve více než polovině případů, totiž není možné první příznaky rozpoznat.

U mužů mladších 50 let může být krvácení ve stolici spojeno s hemeroidy, kolitidy nebo abnormalitou krevních cév. Nicméně, nejlepším řešením je konzultace s odborníkem. Kolonoskopie je pak jediný spolehlivý způsob diagnózy, která v čas může odstranit rakovinotvorné polypy, které vyvolávají toto závažné onemocnění.

Rakovina močového měchýře

Krev v moči je dostatečným důvodem pro navštívení lékaře. Jste-li mladší 60 let, může to být známkou ledvinových kamenů. Nicméně, je třeba provést kontrolní vyšetření, protože v případě karcinomu močového měchýře je včasné rozpoznání zárukou snadného léčení.

Časté a bolestivé močení může být také příznakem infekce. Pokud jste kuřák nebo pracujete s chemikáliemi nebo barvami a podobným typem látek, máte největší pravděpodobnost vzniku tohoto typu rakoviny.

Rakovina lymfomu

Bezbolestné otoky lymfatických uzlin na krku, podpaží nebo slabinách, jsou nejčastější příznaky tohoto onemocnění. Mízní uzliny mohou bobtnat díky infekci, ale pokud neustupují po několika dnech či týdnech, je třeba poradit se svým lékařem. Součástí rakoviny lymfomu může být i nevysvětlitelná ztráta hmotnosti během měsíce či dvou. Bolest v oblasti uzlin po konzumaci alkoholu, nebo svědění bez vyrážky, jsou také častým ukazatelem rakoviny lymfomu. Rakovina je diagnostikována pomocí krevního testu a biopsie, což je nejpřesnější možnost, jak nemoc odhalit.

Rakovina lymfomu je maligní transformace buněk lymfocytárního systému. Lymfocyty se rychle množí a rostou. Čímž se vytváří clustery v lymfatických uzlinách nebo v jiných orgánech, které obsahují lymfatické tkáně. Tyto lymfocyty se mohou snadno přenést v krvi do všech částí těla. Tlak hmoty lymfocytů pak poukazuje na to, že něco není v pořádku. Nicméně jsou případy, kdy dochází k jiným nebo žádným příznakům spojených s tímto typem rakoviny.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button