Přírodní léčbaZdravé tipy

3 netoxické způsoby, jak odstranit plíseň z vašeho domova

Plíseň je velmi nepříjemná, ať už je kdekoliv. Na jídle, na domě, na nohou či dokonce přímo ve vašem domě. Vždy jde o nepříjemnou věc, kterou musíte nějakým způsobem řešit. A často sáhnete po účinných chemických přípravcích. Možná jí máte také doma a pokoušíte se jí rozumným způsobem zbavit. Jako rozumný způsob mnohým přijdou chemické látky, které plíseň odstraní spolehlivě. Jenže tyto látky mohou být toxické a člověku neprospívají. Jak tedy odstranit plíseň bez pomoci toxických látek? Máme tři tipy!

Tři triky, jak bojovat s plísní

Přinášíme tři chytré triky, které pomáhají v boji s plísní. U každého z těchto triků jsou výhody a nevýhody, všechny pracují na podobném principu. Využívají se přírodní složky, které mohou píseň zabít, například extrakt z grapefruitových jadérek, tea tree olej a ocet. Nejlevnější variantou je právě ocet. Tea tree oil bývá dražší, ale zase má tu výhodu, že nepůsobí jen na plísně. Navíc, pomáhá zabít všechny druhy plísní. Tea tree oil má velmi silný zápach, který se rozptýlí během několika dní. Extrakt z grapefruitových jadérek zase žádný zápach nevydává, ale je také dražší.

Plísně jsou pro lidské zdraví velmi nebezpečné a to i ve chvíli, kdy nejste alergičtí. Většina lidí se cítí unavená, bez energie a dokonce může mít i deprese. Jakmile se plíseň vyskytne, je nutno začít jednat a nechat vyschnout vše, co je mokré (suterény, rohože a podobně). Pak je nutno opravit všechny netěsnosti v domě, na střechách, zkrátka kdekoliv. V takové chvíli se vyplatí být důsledný a opatrný, jelikož stačí malá skulinka a s plísní se budete potýkat opakovaně. Podívejte se například, zda voda neuniká přes sprchový závěs, z vodovodního kohoutku a podobně.

Untitled

Tea tree oil

Tento sprej je vynikající způsob, jak se bránit plísním. Použijete jej na zatuchlé kanceláře, zatuchlý koberec, plesnivý sprchový závěs, na střechu, prostě kdekoliv a plíseň je odstraněna. Tea tree oil je velmi drahý, ale vydrží zase na velmi dlouhou dobu. Myslete také na to, že jeho vůně je velmi silná a aromatická, rozptýlí se do několika dní.

Ingredience:

  • 2 lžičky Tea tree oil
  • 2 šálky vody

Postup:

Smíchejte v láhvi vodu s tea tree olejem (vytvoříte sprej, takže je vhodná láhev s rozprašovačem) a postříkejte problémové oblasti. Místo neoplachujte a používejte do doby, než se plíseň ztratí.

Grapefruitové jadérka

Oproti tea tree oleji extrakt z grapefruitových jadérek nemá tak aromatickou vůni, nepáchne. Zase je však v porovnání s ostatními přípravky dražší, což ne všem vyhovuje.

Ingredience:

  • 20 kapek extraktu z grapefruitových jadérek
  • 2 šálky vody

Příprava:

Vodu s extraktem z grapefruitových jadérek smíchejte s vodou a dejte do láhve, ze které je možno tuto směs rozprašovat. A opět postříkejte oblast, kde se objevila plíseň a neoplachujte.

Ocet

Tradiční ocet umí zabít přibližně 82% plísní. Jeho velkou výhodou je, že je levný a tudíž pro každého snadno dostupný. Ovšem ne každému ocet voní, tudíž se můžete potýkat s problémy se zápachem. Do oleje je možno, pro lepší vůni, přidat pár kapek éterického oleje.

Ingredience:

  • Ocet
  • Voda

Příprava:

Smíchejte podobně, jako u prvních dvou případů, do spreje a postříkejte jím celou oblast, která je plísní zasažená. Neoplachujte jí a nechejte působit. Pokud vydržíte pronikavý zápach, pak plíseň zmizí během několika hodin.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button