Jídlo a stravování

Našli jste bílé vlákno uvnitř syrového vejce? Zjistěte, co to znamená

Vejce je důležitým zdrojem proteinů, vitamínů a bílkovin. Kromě jiného pomáhá vejce například snižovat krevní tlak, zlepšuje paměť, nezpůsobuje srdeční onemocnění, redukuje váhu a podobně. Vejce se konzumuje odnepaměti, již od pravěku je to součást lidské stravy. Vejce je běžnou součástí naší stravy, přidává se do mnoha jídel, zejména dezertů.

Pravidelná konzumace vajec

Z vajec je možné připravit nejrůznější omelety, pomazánky, no zkrátka, vejce v jídelníčku mnoha lidí nechybí. Při dietě je dobré jej konzumovat v dopoledních hodinách, je snadné na přípravu. Mnoho odborníků doporučuje začít svůj den s proteiny, což je pro redukci hmotnosti lepší, než konzumovat sladké zpracované obiloviny. Už jste někdy při konzumaci vejce narazili na bílé vlákno, které se objevuje u vejce v syrovém stavu? Co to vlastně je? Je to pro nás dobré?

egg-213

Chaláza

Pravděpodobně se vám stalo, že jste rozbili vejce a našli něco, co vás možná mírně zmátlo. Bílá, mazlavá věc. Co to je?

Tato věc se jmenuje chaláza. Jde o šroubovitá poutka, která upevňují žloutek v bílkové hmotě na obou pólech ptačího vejce. Bez ohledu na to, jak zvláštně to vypadá, k jídlu je to bezpečné. Nejde o pupeční šňůru a obrázek vám lépe nastíní, o co vlastně jde.

Nejde o nic špatného

Chalázu najdete na obou stranách žloutku a díky chaláze se žloutek drží ve středu vejce. Je to vlastně taková kotva. Jde o dobrou věc a tato bílá vlákna mohou ukázat na to, jak je vejce čerstvé. Čím výraznější totiž bílá vlákna jsou, tím čerstvější vajíčko je. Jestliže rozklepnete vejce a nenajdete ani jedno bílé vlákno, pak je vám jasné, že vejce byla v úložišti nebo v chladničce dlouhou dobu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button