Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Výzkumy ukazují, že zelený čaj dokáže ničit rakovinné buňky v dutině ústní

Účinky zeleného čaje jsou nezpochybnitelné a jeho uživatelé většinou vědí, jaký má vliv na jejich tělo. Zelený čaj obsahuje antioxidanty, vitamín C, katechiny, draslík, sodík, železo, magnezium, měď, nikl, zinek, mangan a mnoho dalších látek. Najdete v něm také kofein, proto zlepšuje naše smysly.

Zelený čaj je přírodní antioxidant, pomáhá při snižování nadváhy, má antibakteriální účinky, posiluje koncentraci, pomáhá proti únavě, pomáhá proti revma, zubnímu kameni, některým typům rakoviny a mnoha civilizačním chorobám. Snižuje stres, brání depresím a má ještě mnoho dalších účinků. Zelený čaj působí pozitivně i v boji s rakovinnými buňkami v dutině ústní.

green-tea-table

Rakovina versus zelený čaj

Studie provedená pensylvánskými výzkumníky odhalila, že zelený čaj má významný podíl na léčbě rakoviny úst. Při pravidelném popíjení zeleného čaje se v těle tvoří sloučenina, která je schopna zničit rakovinné buňky v ústech. A co více, ponechává zdravé buňky zcela nepoškozené. Zelený čaj disponuje mnoha výhodami, ochrana proti rakovině je jednou z nejdůležitějších. Tato sloučenina je známá jako Epigalokatechin galát (EGCG). Tuto sloučeninu zkoumali zejména kvůli schopnosti předvídat a léčit rakovinu. Mimo jiné může pomoci při zlepšení trávicího systému, pomáhá také zpomalovat proces stárnutí a bystří mozek.

V minulých studiích se ukázalo, že EGCG umí ničit nádorové buňky. Odborníci však nebyli schopni blíže říci, proč a jak k tomu dochází. Pozdní studie se zjištění proč a jak přibližují. EGCG prostupuje do mitochondrií, kde nad buňkami vyhrává. Joshua Lambert řekl, že EGCG poškozuje mitochondrie a to působí na buňky tak, že podstoupí programovanou buněčnou smrt. EGCG způsobuje tvorbu reaktivních kyslíkových radikálů v rakovinných buňkách, které mitochondrie poškozují.

Sloučenina EGCG

Po určité době mitochondrie ztrácí své bariéry a jsou oslabené. To nahrává sloučenině EGCG, která útočí na nádorové buňky, které jsou pak zničeny. EGCG nepoškozuje normální buňky. Vědci prováděli výzkumy s pomocí Petriho misky. Další krok je tedy testování na zvířatech a poté na lidech samotných. Vědci doufají, že tento výzkum povede k tomu, že se tato léčba stane průlomem a to bez vedlejších účinků, které způsobuje běžná konvenční léčba, tedy chemoterapie. Joshua Lambert říká, že problém s mnoha chemoterapeutickými léčivy je ten, že rychle cílí na buňky, dělí je a způsobuje tak mnoho vedlejších účinků. A to právě může zelený čaj změnit, ten totiž vedlejší účinky nemá.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button