Ostatní

25 způsobů, jak vám jablečný ocet změní život

Jablečný ocet se používal již cca 400 let před naším letopočtem. Surový a neošetřený jablečný ocet byl používán i samotným otcem medicíny, Hippokratem, který jej využíval pro různé medicínské účely. Uběhlo spoustu času a jablečný ocet je užitečný i v dnešní době.

V našem článku vám přinášíme 25 způsobů, jak můžete jablečný ocet využít. Ujistěte se, že kupujete organický (bio) jablečný ocet, který v sobě nemá žádné toxiny.

Domácnost

V domácnosti využijete jablečný ocet na mnoho způsobů. Zde jsou některé z nich:

Neutralizuje zápach

Pokud se chcete zbavit zápachu v místnosti, máme pro vás jednoduché a účinné řešení. Umístěte trochu jablečného octu do misky a nechejte je v blízkosti nepříjemného zápachu. Snadné a rychlé řešení.

Zabiják plevele

Nejen, že je jablečný ocet lepší zabiják plevele, než glyfosát, ale je také méně škodlivý. Namixujte 3 litry jablečného octu, 1/4 šálku soli a 1/2 lžičky saponátu na nádobí. Tato směs účinně zabije každý plevel, který postříkáte. Dávejte však pozor, abyste nezasáhli i květiny, které chcete uchovat.

Přírodní saponát

Není žádným tajemstvím, že je jablečný ocet vynikajícím čističem pro domácnost. Nicméně málokdo si uvědomuje, že je syrový a nefiltrovaný ocet lepší a čistší, než většina komerčních octů. Chcete-li vytvořit svůj vlastní čistící roztok, namíchejte stejný díl vody a jablečného octa. Přidat můžete i trošku tuku, který bojuje s nečistotami, bakteriemi a toxiny. Nebojte se, zápach octu zmizí, jakmile vše uschne.

Krása a hygiena

Jablečný ocet je skvělým prostředkem pro podporu pro krásy a hygieny. Pár tipů, jak využít jablečný ocet v kosmetice, naleznete níže.

Čistící tonikum

Antibakteriální vlastnosti jablečného octa jsou ideální pro čistění téměř všeho, dokonce i obličeje. Hravě si poradí s pupínky, ekzémem a nečistotami v pokožce. Vyrovnává hladinu pH a jeho aplikace je jednoduchá. Naneste jablečný ocet na vatový tampon a vyčistěte obličej.

Léčba modřin

Jablečný ocet pomůže s modřinami. Zmírňuje jejich zabarvení, urychluje hojení a působí protizánětlivě. Stačí natřít ocet na postižené místo.

Eliminuje zápach z úst

Místo drahých ústních vod můžete použít jablečný ocet. Jako ústní voda a kloktadlo funguje fantasticky. Eliminuje nepříjemný zápach a bakterie, které jej způsobují.

Lesk na vlasy

Skvělou možností, jak získat přirozený lesk vlasů, je jablečný ocet. Kyseliny, které obsahuje jablečný ocet, způsobí, že vaše vlasy budou lesklé a měkké. Pomáhá také vyrovnat hladinu pH na pokožce hlavy. Smíchejte 1/3 hrníčku jablečného octa na 4 šálky vody. Tímto elixírem krásy si opláchněte vlasy po umytí šamponem. Poté vše smyjte studenou vodou.

Pokud máte problémy s lupy, namíchejte rovný podíl octa a vody. Dvakrát týdně ho vmasírujte do pokožky hlavy. Zabalte si hlavu do ručníku a nechte působit po dobu jedné hodiny. Následně si umyjte vlasy tak, jak jste zvyklí.

Deodorant

Klasické deodoranty jsou povětšinou pro naše zdraví škodlivé. Využijte přírodní řešení. Jablečný ocet slouží jako deodorant a pomáhá v boji proti zápachu. Potřete oblast podpaží jablečným octem. Zápach zmizí hned, jak ocet zaschne.

Bělení zubů

Zářivý úsměv nepotřebuje drahé přípravky na bělení. Bohatě stačí smíchat jeden díl jablečného octa se dvěma díly vody. Zuby si čistěte tímto roztokem podle potřeby. Zbavení se bakterií v ústech a nepříjemného dechu berte jako extra bonus.

Zápach nohou

Pokud trpíte zápachem nohou, vyzkoušejte následující řešení. Potřete chodidla nohou a prsty papírovým ubrouskem namočeným v jablečném octu. To vyrovná hladinu pH nohou, což zabrání šíření zápachu.

Jídlo

Kategorie, kde si většina lidí představí jablečný ocet jako hlavní uplatnění. Pojďme se podívat, jaké možnosti nám nabízí.

Pečení

Přidejte jablečný ocet do těsta a získáte krásný a nadýchaný výtvor. Ocet je skvělý pro koláče, sušenky a buchty. Nejlepší na tom je, že ve výsledku ho ani neucítíte.

Polévky

Přidejte pár kapek jablečného octa do polévky pro zvýraznění chuti.

Koktejly

Syrový a nefiltrovaný jablečný ocet může mít mnoho zdravotních výhod. Přidejte pár lžiček do džusu nebo smoothies, jako doplněk stravy.

Omáčky

Kombinujte barbecue omáčku s jablečným octem. Získáte příjemnou štiplavou a sladkou chuť. Zkuste ho na své oblíbené marinády nebo jej rozmixujte s kořením, které je příliš silné.

Saláty

Smíchejte olivový olej, jablečný ocet a další oblíbené přísady pro zálivku. Vše namixujte. Zálivku přidejte do svého oblíbeného salátu a vychutnávejte si tu svěží chuť a vůni.

Zdraví

Jablečný ocet je skvělý i pro naše tělo. Využijte jej posílení imunity, pročištění těla a zbavení se dalších zdravotních neduhů.

Detox

Jablečný ocet pomáhá při detoxikaci těla. Zlepší krevní oběh a pomůže zejména při detoxikaci jater. Draslík obsažený v jablečném octu pomáhá v odplavení hlenu v těle a vyčištění lymfatických uzlin. Přidejte jablečný ocet do svého jídelníčku a vyzkoušejte různé techniky pro detoxikaci.

Bolest v krku

Bakterie budou poraženy jablečným octem. Kloktání jablečného octu vám pomůže při bolesti v krku. Smíchejte rovný díl jablečného octa a teplé vody. Roztok používejte každou hodinu do té doby, než se zbavíte problému v krku.

Svědivá a spálená kůže

Naneste trochu jablečného octa na postižené místo a dostaví se okamžitá úleva. Jablečný ocet skvěle funguje při spálení kůže od sluníčka, popálení medúzy, škrábnutí, bodnutí včelou a podobně. Pokud je pokožka spálená na větší ploše, je dobré do vany přimíchat jeden šálek jablečného octa, který pomůže utěšit bolest.

Dobití baterek

Pokud máte pocit únavy, čapněte láhev jablečného octa. Enzym a draslík v jablečném octu povzbudí tělo a mysl. Vše, co je potřeba udělat, je přidat ocet do sklenice vody. Množství octa je jen na vás. Aminokyselina jablečného octa pomáhá vytvářet látky prospěšné pro tělo a svaly po cvičení.

Prevence cukrovky

Podle několika studií existuje vzájemný vztah mezi jablečným octem a nižší hladinou cukru v krvi. Používejte dvě polevkové lžíce jablečného octa před spaním a hladina cukru v krvi klesne o 4-6 procent v době, kdy se probudíte. Antiglycemický účinek kyseliny jablečného octa pomáhá při citlivosti na inzulín.

Snížení hladiny cholesterolu

Jablečný ocet má i skvělé účinky na hladinu cholesterolu. Pravidelné používání jablečného octa snižuje hladinu špatného cholesterolu.

Pročištění dutin

Látky jablečného octa mají antibakteriální účinky, které pomáhají čistit dutiny. Zároveň zabraňují vzniku infekci a posilují imunitu proti nachlazení. Popíjejte trochu vody s jablečným octem a bude se vám lépe dýchat.

Lepší trávení

Trápí vás častá bolest břicha a nadýmání? Jablečný ocet vám s těmito neduhy pomůže. Antibiotické vlastnosti a pomáhají k lepšímu zažívání. Jablečný ocet je také skvělý proti střevním křečím. Ulevuje od bolesti a funguje jako prevence.

Bradavice

Chirurgické odstranění bradavic může být pro někoho nepříjemné a bolestivé. Navíc po sobě zanechává jizvu. Existuje přírodní řešení v podobě jablečného octa. Namočte vatový tampon v jablečném octu a přiložte na bradavice. Nechte zakryté přes noc a postup opakujte do té doby, než bradavice odpadne.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button