Péče o tělo

Laky na nehty obsahují toxické sloučeniny: Zachovejte raději přirozený lesk nehtů

Podívejte se na své ruce a nehty. Jak vypadají? Většina žen si je lakuje, ať z hlediska lepšího postavení ve společnosti, tak pro svůj dobrý pocit. Kdo považuje lakování nehtů za nezbytnou činnost a nástroj k prezentaci sama sebe, měl by si přečíst tento článek. Dřív než opět vezmete lak do ruky, tušíte vůbec, jaké má vážné zdravotní následky?

Nedávná studie vedená skupinou odborníků z Duke University a Enviromental Working Group zjistila, že chemické látky v laku na nehty vstupují do krevního řečiště během dvou hodin od aplikace. Tato studie zkoumala vzorky moči 24 žen na difenyl fosfát (DPHD), který se v těle metabolizuje na TPHP – chemický jed, který se nalézá u téměř každého člověka na Zemi. A po 10-14 hodinách od aplikace laku na nehty jeho sérové hladiny narostly sedmkrát více.

Odborníci tvrdí, že tyto chemické látky mohou přispět k neplodnosti, rakovině v souvislosti s hormony (prsu, vaječníků, prostaty, štítné žlázy) a jiným neurologickým problémům včetně cukrovky a obezity.

Cestu do krevního řečiště si laky na nehty najdou také po inhalaci par nebo po jeho požití při okusování nehtů. Tato škodlivá látka by v lacích na nehty ani být nemusela, ale zvyšuje pružnost a trvanlivost laku.

Po této studii stejná skupina odborníků zkoumala 10 různých laků na nehty pro trifenylfosfát. Nebezpečná chemická látka se objevila v 8 testovaných vzorcích. Také zde byly nalezeny dvě leštící látky, které nekorespondovaly s etiketou výrobku (nulový záznam). Tyto značky jsou snadno dostupné v drogériích a kosmetických obchodech v celé Severní Americe.

Ostatní chemikálie laku na nehty

Zde je seznam několika chemických látek běžně nalezených v lacích na nehty:

Formaldehyd – je dobře známý karcinogen, který může při vdechování způsobit dýchací potíže. Mezi expoziční symptomy patří kašel, astma a svědění v krku. Lidé s dýchacími potížemi by se měli styku s formaldehydem vyvarovat.

Dibutylftalát – dibutylftalát je změkčovadlo a rozpouštědlo, které je také endokrinní disruptor. Chronické vystavování této látce způsobuje selhání jater a ledvin u dětí. Buďte velmi opatrní.

Toluen – toluen mírné dráždí kůži a je dáván do souvislosti s vývojovou toxicitou. Tato chemická látka je nebezpečná pro kojící nebo těhotné ženy, protože se může absorbovat do krevního řečiště a přejít do mateřského mléka. Inhalace toluenu způsobuje ospalost, bolesti hlavy a podráždění dýchacích cest.

Kdo je v nebezpečí?

lakSvobodné ženy, matky i dívky. Měli byste si to dvakrát rozmyslet, než si nehty nalakujete příště. Kdo má radost, že může svým malým holčičkám nalakovat nehty a sladit k tomu jejich oblečení, asi netuší, co je lak na nehty zač! V jednom průzkumu je uveden alarmující počet dívek v Americe, celých 97% ve věku 12-14 let používá lak na nehty každý den. Leštidla tak obsahují i tolik oblíbené laky na nehty jako Sally Hansen, OPI a Wet N Wild (příměs TPHP).

Podle této studie výzkumníci odvodili i to, že každá vrstva laku na nehty obsahuje trochu jiné množství této látky. Jasný lesk aplikován jako podklad nebo vrchní vrstva je považován za nejvyšší úroveň DPHP.

Erin Schrode (ekologická podnikatelka a spoluzakladatelka jedné neziskové organizace) hovoří o zdravém a bezpečném životním stylu takto:

„Je alarmující, že můj červeně rubínový lak na nehty obsahuje toxické látky, které prochází kůží do mého těla. Každý z nás by o tom měl být informován a šířit tuto zprávu dále.“

Jak se chránit?

Největším problémem laků na nehty je, že nemají označené všechny látky na etiketě. Bohužel i lak na nehty „bez toxických sloučenin“ může obsahovat vysoké hladiny toxických chemikálií. K tomu se vyjádřil i Ústav toxických látek (Control for Environmental Protection Agency) v Kalifornii. Uvedl, že na etiketách není psáno přesné složení. Rebecca Sutton, PhD, vedoucí vědecký pracovník na Environmental Working Group tento fakt potvrdila. Vyhnout bychom se měli také nehtovým studiím, které obsahují vysoké množství výparů. Přirozený lesk nehtů je nejlepší.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button