Jídlo a stravováníPéče o tělo

Pijete příliš mnoho toniku? Měli byste s tím přestat

Tonik je jedním z nejpopulárnějších nápojů na světě a to nejen díky své nahořklé chuti, ale i osvěžení. Zejména v letním období skvěle zažene žízeň, podobně jako pivo a navíc je nealko, ale sami uvidíte, že vám žádné zdravotní výhody nepřinese.

Tonik obsahuje nebezpečnou látku – chinin

Tonik si svou hořkou chuť získal právě pomocí chininu, což je alkaloid používaný jako lék proti malárii. Praví to dokonce jedna legenda, kdy ho Britové používali na tuto zákeřnou chorobu s ginem, ten snižoval hořkost samotného toniku. Vyrábí se ze sušené kůry cinchony – tropické rostliny Jižní Ameriky. A slavný koktejl gin s tonikem není zřejmě potřeba představovat, všichni ho známe.

Jedna sklenice toniku má vysoký podíl chininu (20mg)

tonikPokud budete tento nápoj konzumovat, ve velkém množství, riskujete. Rozhodně byste ho neměli pít, pokud jste v minulosti prodělali srdeční selhání nebo máte problémy s ledvinami. Chinin může podporovat fibrilaci síní s fatálními důsledky. Neužívejte ani v případě, že máte nepravidelný tep.

 

Pozor si dejte v těhotenství, vyvolává třes u narozených dětí. Také lidé mající snížený počet krevních destiček v krvi nebo užívající léky na krev by neměli tonik pít. Mohl by mít za následek krvácení v těle i mozku. Příjem toniku může tedy vést až k hemolýze (rozpadu červených krvinek). Dokonce i u toniku pamatujte, že se má pít s mírou.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button