Péče o těloZdravé tipy

V zubní pastě Colgate se nachází nebezpečný triclosan

Zuby si čistíme minimálně dvakrát denně snad všichni a ke správnému vyčištění zubů je důležitá zubní pasta. Na trhu jich existuje mnoho, nejrozšířenější pak může být právě zubní pasta Colgate. Jde o velmi populární produkt svého druhu a to napříč celým světem. Víte však, co před časem objevila jedna studie?

Škodlivá látka v zubní pastě

Studie zjistila a prokázala, že tato zubní pasta v sobě obsahuje látku, která je známá jako Triclosan a jde o látku škodlivou, která by mohla být karcinogenní a způsobovat také některá další onemocnění. V časopise Chemical Research in Toxicology se objevila studie, která poukazuje na to, že chemická látka stimuluje růst rakovinných buněk. Další studie, které se prováděly v minulých letech, ukazují, že má tato látka negativní účinky na lidské zdraví a pojí se s dalšími problémy a neduhy.

chemical-found-in-colgate-toothpaste-linked-to-cancer-600x320

Látka Triclosan

Tato látka je schopna proniknout rovnou do pokožky a narušit tak funkci hormonů (endokrinní disrupce). A to není vše. Studie, které se objevila v odborném časopise Environmental Health Perspectives z roku 2008 dokazuje, že Triclosan je možno najít v moči. Testovalo se 2517 lidí a z nich celých 75% látku v moči mělo. Triclosan je možno najít také v mnoha pracích prostředcích, v dezinfekcích na ruce, v antisepticích či deodorantech.

Možný rozvoj rakoviny

V časopise Chemical Research in Toxicology se objevila studie, která ukazuje, že tato látka může vést k rozvoji rakoviny a to tehdy, když je využívána ve vysokém množství. Už výše bylo zmíněno, že je schopna se dostat do pokožky, dále do krevního řečiště a zde narazit na hormonální systém a způsobovat hormonální poruchy.

Navzdory všem skutečnostem a studiím, které přinesly odborné časopisy, Colgate stále tvrdí, že jejich výrobny jsou naprosto bezpečné. Kanada již zakázala používání triclosanu ve svých výrobních. Jde tak o jedinou zemi, která se k tomu takto postavila. Prozatím. O negativních účincích této škodlivé látky se nemluví, nemluví o ní vláda. Opět se bude čekat na to, až se stanou nějaké závažné zdravotní problémy, jako tomu bylo předtím, než se zakázal azbest, DDT a PCB. Je tedy jen na vás samotných, zda budete tento výrobek nadále používat, nebo ne.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button