Ostatní

Žehlička zase jako nová: Rady, jak efektivně vyčistit žehlící plochu

Když víte, jak správně čistit kovové plochy, může to být i zábava. Dnes vám ukážeme několik různých způsobů čištění železa. Je to velmi jednoduché a hlavně i účinné. Žehlička bude zase jako nová!

Sůl

Připravte si žehlící prkno a umístěte na něj bavlněný ručník nebo utěrku. Jednou polévkovou lžící soli posypte povrch ručníku nebo utěrky. Čím hrubší zrnka soli, tím lépe, použijte tedy mořskou sůl. Žehličku předehřejte na nejvyšší teplotu a vypněte páru. Mírný tlakem přejíždějte po soli až do doby, kdy uvidíte, že se železný povrch opět krásně leskne.

Ocet

žehličkaStačí smíchat dva díly bílého octa na jeden díl soli a mírně zahřát nad sporákem. Sůl by se měla zcela rozpustit, ale ocet by neměl přijít k varu. Ač vaše žehlička nezíská žádné ocenění pro vůni, určitě železnou plochu vyčistí. Roztok z hořáku chvíli odstavte a nechte trochu vychladnout. Ocet může být teplý, ale ne vařící. Při aplikaci použijte rukavice, ať vám nezapáchají ruce. Starý hadr ponořte do horkého octového roztoku a jemně s tím třete plochu žehličky. Na velké nečistoty se dá použít i kartáč.

Čistící prostředek

Smíchejte malé množství tekutého mycího prostředku na nádobí v teplé vodě. Účelem je vytvoření bohaté pěny, která čistí nádobí stejně jako žehličku. Jarová voda je nejlepší na žehličky s teflonovou vrstvou. Teflon hladce klouže přes tkaninu, ale zase jsou tyto žehličky náchylnější na poškrabání. Po aplikaci nezapomeňte žehličku otřít do sucha a zbavit jí zbytku jarové vody.

Zubní pasta

Žehlící plochu lze také čistit zubní pastou. Trochu zubní pasty naneste přímo na studenou žehlící plochu a odstraňte jí čistým hadříkem. Pak nastavte žehličku na páru po dobu 5 minut a výsledkům se budete divit.

Jedlá soda

Smíchejte dohromady jedlou sodu a vodu. Vznikne vám pasta, která výborně čistí žehlící plochu. Postup je stejný jako u zubní pasty. Dejte pozor, aby vám směs nepronikla do ventilačních otvorů žehličky.

Zdroj

 

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button