Jídlo a stravováníZdravé tipy

Jezte zelený hrášek každý den a zapomeňte na stres a úzkost

Zelený hrášek je rostlina na bázi bylinek z himalájských plání severozápadní Indie, pravděpodobně pochází z krmného hrachu z Asie a Středního východu. Zelený hrášek je mnoha odborníky uznáván jako jedna z prvních pěstovaných plodin.

V dnešní době se hrášek pěstuje na celém světě a téměř ve všech klimatických a časových pásmech. Největším světovým výrobcem je Kanada. Vývoz hrášku tam roste zhruba každý rok o tři miliony tun. Dovozcem zeleného hrášku je pak velmi rozsáhlou měrou Indie.

Zdravotní výhody hrášku

Zelený hrášek je bohatým zdrojem mnoha minerálů jako je vápník, železo, měď, zinek a mangan. Obsahuje 45% denní dávky vitamínu K (ten ovlivňuje srážlivost krve) a dále čtvrtinu denní dávky thiaminu, vitamínu A a kyseliny listové.

hrášekObsah fytosterolů ß-sitosterol má schopnost snižovat hladinu cholesterolu a podílet se na budování kostí. Hrášek je účinnou prevencí osteoporózy a omezuje poškození neuronů v mozku (Alzheimerova choroba). Zelený hrášek je výživnou luštěninou bohatou na fyto živiny, minerály, vitamíny a antioxidanty. Navíc má málo kalorií – 100 g zeleného hrášku odpovídá jen 81 kaloriím a nulovému přídavku cholesterolu. Je také dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů a rozpustné i nerozpustné vlákniny.

Čerstvé lusky jsou vynikajícím doplňkem kyseliny listové a folátů – vitamín B-komplex je potřebný pro syntézu DNA v buňce. Hrášek má vysoký podíl vitamínu C a o něm zase víme, že je silným, ve vodě rozpustným antioxidantem. Vitamín C bojuje proti infekcím, jelikož odstraňuje škodlivé a volné radikály z těla.

Čerstvý zelený hrášek vlastní velké množství antioxidantů a flavonoidů, např. karoteny, lutein, zeaxanthin a vitamín A. Vitamín A je základní živina nutná k udržení zdravých membrán, kůže a zraku. Je tu také hořčík, který je považován za anti-stresový minerál.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button