Jídlo a stravování

Jak si vyrobit vlastní a zdravé Marshmallows bez zbytečných cukrů navíc

Marshmallows milují hlavně děti. Tyhle pěnové sladké bonbóny jsou považovány za pochoutku, bez které se neobejde táboření, výlety ani horké kakao. Pokud je však kupujete v obchodu, zdravé rozhodně nejsou. I když jsou bez tuku, obsahují spoustu cukrů. Jeden malý nadýchaný polštářek obsahuje až 4 g přidaného cukru. Je to šokující informace, zvláště poté, když jste schopni spořádat klidně celý sáček.

1 šálek této sladkosti obsahuje více, než 28 gramů cukru (podobně jako celá čokoláda). Sníte tedy více, než 400 prázdných kalorií a tím překračujete doporučenou denní dávku o téměř 10 gramů. Buďte tedy velmi opatrní, zvláště poté, pokud chcete zhubnout.

Zdravotní rizika spojená se zvýšenou konzumací cukrů:

Vyšší spotřeba cukru má za následek také zvýšení celkového obsahu kalorií, což dost často vede k přibývání na váze a k obezitě. Nejhorší na tom je, že Marshmallows z obchodu jsou výživově v podstatě nulové. Vyhněte se sladkostem, které vám uškodí. Měli byste nechat v jídelníčku dost prostoru na zeleninu, ovoce a celozrnné produkty.

Cukr je totiž dáván do souvislosti s mnoha nemocemi i riziky:

  • srdeční choroby
  • některé druhy rakoviny – rakovina slinivky břišní
  • kazivost zubů
  • vysoká hladina cholesterolu
  • inzulínová rezistence a cukrovka
  • potravinová závislost

Recept na zdravé Marshmallows

MarshmallowsUrčitě byste měli vyzkoušet recept na tyhle načechrané, medem oslazené domácí Marshmallows. Mají výbornou chuť a neohrozí vás porcí nadbytečných cukrů. Můžete je různě obměňovat i opékat nad ohněm.

Budete potřebovat následující ingredience:

  • 1,5 lžíce želatiny
  • ½ šálku studené vody
  • ½ šálku medu
  • 1/8 lžičky soli
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Do středně velké mísy dejte želatinu. Zalijte jí ¼ šálkem vroucí vody a rozmíchejte pomocí metličky, měla by změknout a rozpustit se. Mezitím v malém hrnci spojte ostatní suroviny (med, sůl a druhou ¼ šálku vody). Zahřejte na mírném ohni až do teploty na 240 stupňů. Můžete k tomu použít teploměr. K této teplotě se dostanete rychle, protože ohříváte malé množství tekutiny. Trvá to cca 7 – 8 minut, poté směs odstraňte z tepla.

Vezměte si do ruky ruční mixér na nízký stupeň otáček a promixujte horký sirup v míse se želatinovou směsí. Jakmile se vám suroviny vzájemně propojí, přidejte vanilkový extrakt a zvyšte výkon otáček. Směs je potřeba mixovat cca 12-15 minut dokud nezhoustne a není nadýchaná – konzistence připomíná chmýří. Směs vlijte na připravený plech vystlaný pečícím papírem, ale na vrchu jí ničím nezakrývejte. Nechte stát při pokojové teplotě 4-12 hodin do zaschnutí. Po uplynutí času vykrajujte čtverečky.

Když umíte tuto základní verzi, můžete si připravit i kokosové nebo kakaové Marshmallows. Základní Marshmallows směs posypte kokosovými vločkami nebo kakaovým práškem a je hotovo.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button