Jídlo a stravováníPřírodní léčba

Zázračná cibule na všechno

Cibule je podobná zelenina jako pažitka, česnek nebo pórek. Je jim příbuzná a po staletí je charakterizována svou štiplavou chutí, ale i pro své léčivé vlastnosti. Může se lišit velikostí, tvarem, barvou a lehce i chutí, některé jsou nasládlejší a jiné zase ostřejší až pikantní (často v závislosti na ročním období pěstování).

Mezi nejčastější typy cibulí patří žlutá, bílá a červená odrůda. Cibule se sklízí ve velkém množství po celý rok, tak proč si nedopřát i její mocné účinky?

Zdravotní účinky cibule na lidský organismus snižují riziko některých typů rakoviny, zlepšují náladu a udržují zdraví pokožky a vlasů. Cibule je nutričně bohatá potravina, což znamená, že i přes svůj nízký obsah kalorií, nezůstává pozadu s prospěšnými živinami, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty.

Cibule obsahuje vysoké množství antioxidantů jako quercetin, chrání tělo před volnými radikály a všeobecně podporuje zdraví. Cibulová šťáva pomáhá při problémech s respiračními nemocemi – čistí od nahromaděného hlenu.

Cibule je vhodná při léčení a prevenci mnoha různých zdravotních problémů:

  • léčba a prevence kardiovaskulárních chorob
  • léčba artritidy
  • regulace vysoké hladiny cholesterolu
  • obsah síry a flavonoidů přispívá ke zlepšení stavu cukrovky

Kolika

Indiáni používali cibuli jako kouzelnou látku pro léčbu dětí trpících kolikou. Jak na to? Plátky žluté cibule uvařte ve vodě a nechte vychladnout. Kojenci dávkujte cibulovou šťávu po malých lžičkách každou hodinu do odeznění symptomů bolestí bříška.

Hlen v průduškách

Cibule pomáhá odstranit hlen z dýchacích cest. Smíchejte 1 lžíci drcené cibule s trochou kokosového oleje a vytvořte z toho pastu. Namažte si tím hrudník a přikryjte ručníkem, až poté si oblečte pyžamo. Ležte v teple, ručník poté odejměte a místo opláchněte.

Ušní infekce a bolesti ucha

Nakrájenou cibuli vložte do tenké čisté ponožky a svažte. Umístěte na postiženou oblast a fixujte k hlavě čepicí nebo čelenkou.

Kašel

Oloupejte velkou cibuli a nakrájejte jí na dvě poloviny. Jednu polévkovou lžíci hnědého cukru dejte na každou polovinu cibule a nechte odpočívat po dobu jedné hodiny. Po jedné hodině byste měli šťávu z cibule a cukru užívat dvakrát denně.

Cibulové řezy

Drobné řezy z cibule pomáhají stavět krvácení. Cibule má navíc antiseptické vlastnosti a chrání pokožku před infekcí.

Horečka

Nakrájejte cibuli na tenké kostičky a smíchejte je s kokosovým olejem. Použijte je k masáži dolní části nohou a zajistěte igelitovou fólií. Vezměte si na sebe ponožky a nechte cibuli působit přes noc. Cibule je skvělým antioxidantem.

Čistič vzduchu

Cibule je výborným čističem vzduchu. Nakrájené plátky cibule rozmístěte do různých míst vašeho domu. Tento jednoduchý trik vám pomůže zbavit se bakterií a virů uvnitř domácnosti.

Zvracení

Vytlačte šťávu z jedné žluté nebo bílé cibule. Udělejte si mátový čaj a přidejte do něj dvě čajové lžičky cibulové šťávy. Po vychladnutí čaje si vezměte dvě čajové lžičky mátového čaje a počkejte dalších pět až deset minut a postup opakujte. Po dvaceti minutách by mělo nutkání na zvracení odeznít.

Cibule se dá využít mnoha různými způsoby včetně těchto:cibule

  • Po bodnutí hmyzem třete cibulí o postiženou část kůže
  • Cibulová šťáva urychluje růst vlasů, můžete si jí potírat vlasovou pokožku hlavy
  • Cibule na oblečení slouží jako ochrana proti molům
  • Vychlazená, předtím uvařená cibulová šťáva je dobrá na rostliny – udržuje je v bezpečí od škůdců
  • Plátky cibule zabraňují korozi žehličky – krásně vyčistí a vyleští sklo i měď
  • Cibule zmírňuje viditelnost pih

Podle Světové zdravotnické organizace je silným zástupcem v případě zánětu průdušek, kašle, infekcí, nachlazeních a chřipek. Domorodí Američané to věděli po staletí, my se to teprve začínáme učit. Nikdy není pozdě začít se zajímat o své zdraví.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button