Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Řeřicha je nejzdravější zelenina, na kterou se zapomnělo

Věděli jste, že je řeřicha bohatá na železo a obsahuje ho více, než špenát? Také má větší množství vitamínu C, než citróny a pomeranče. Nedávná studie navíc zjistila další pozitivní účinky řeřichy a zapsala jí tak na seznam nejzdravějších zelenin na světě. Ptáte se proč? Pojďme se podívat blíže na řeřichu a její skvělé vlastnosti.

Antioxidační účinky a snížení stresu

řeřichaŘeřicha nepatří mezi nejzdravější zeleninu pro nic za nic. Má skvělé vlastnosti. Jednou z nich je snížení stresové hladiny a navíc posiluje antioxidační účinek. Tato super zdravá zelenina toho nabízí mnohem více. Čistí krev, osvěžuje tělo, povzbuzuje chuť k jídlu a detoxikuje.

Mnoho lidí po celém světě pravidelně konzumuje ovocné a zeleninové šťávy. Odborníci doporučují konzumovat šťávu z řeřichy a přidávat jí do svých receptů nebo jí pít samotnou v poměru 1:5 (1 díl řeřichy a 5 dílů vody). Jiný poměr se nedoporučuje, jelikož je řeřicha příliš silná a může způsobit zánět žaludku či hrdla. Lahodný nápoj v podobě řeřichy si dopřávejte jednou za dva dny.

Řeřicha je vhodná i pro léčbu kožních onemocnění

Kromě vnitřního užití, můžete řeřichu aplikovat i na vnější schránku těla. Nadrcenou řeřichu využijete při léčbě kožních onemocnění, nečistot, vypadávání vlasů, atd. Jediné, co je pro to potřeba udělat, je třít šťávou postiženou oblast nebo vytvořit obklad z řeřichy. Pravidelným užíváním obkladů se zbavíte nevzhledných slunečných skvrn na kůži.

Lékařské studie navíc přichází s tvrzením, že řeřicha pomáhá v boji s rakovinou a potlačuje metastázu. Pozitivní výsledky řeřicha vykazuje i při léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Pro silné kuřáky je navíc doporučována pro snížení škodlivých účinků kouření.

Jak udělat obklad z řeřichy

Nejprve očistěte listy řeřichy. Poté je nasekejte na malé kousky. Místo očistěte alkoholem a aplikujte obklad z řeřichy. Vše upevněte obvazem, aby vám obklad vydržel delší dobu. Ideální doba působení řeřichy je 2 až 4 hodiny. Po sundání umyjte vodou. Obklad z řeřichy si poradí s řadou kožních problémů.

Řeřichový salát

Umyjte listy řeřichy a poté je vložte do nálevu slané vody a octa. Nechte uležet zhruba na jednu hodinu. Následně smíchejte listy řeřichy s nasekaným česnekem, olivovým oleje, citronovou šťávou, trochou soli a pepře. Vzniklou směs nechte odpočívat zhruba tři hodiny. Salát je ideální při dietě nebo jako zdravá prevence před řadou nemocí.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button