Jídlo a stravováníPřírodní léčba

Možná ještě nevíte, že kurkuma bojuje i proti depresím

Kurkuma je velmi silný a přírodní všelék. Její účinky jsou velmi známé a bohaté. Tento zlatý kořen působí proti zánětu, pomáhá zastavovat růst pre-rakovinných buněk, je účinný v boji s Alzheimerovou chorobou, umí snížit špatný cholesterol a zaznamenává úspěch u léčebné podpory rakoviny kůže.

Další skvělé účinky kurkumy

Kurkuma se dále využívá také pro léčbu artritidy, dyspepsie (pálení žáhy), při bolestech břicha, střevních plynů, průjmu, žaludečního nadýmání, ztráty chuti k jídlu, při poruše jater, onemocnění žlučníku a žloutenky. Věděli jste však, že zmírňuje projevy depresí?

Kurkuma bojuje i s depresemi

Seznam účinků, proti čemu kurkuma pomáhá a bojuje, by byl skutečně dlouhý. Zajímavé však je, že kurkuma také hodně činí pro vaše duševní zdraví, léčí depresivní poruchy. Toto je opravdu velmi dobrá zpráva! Deprese se léčí často Prozacem a dalšími léky. Ty mohou pomoct od depresí, ale mají spoustu nežádoucích účinků, včetně problémů s dýcháním, krvácením do žaludku či sebevražednými myšlenkami.

Nedávná studie porovnala kurkumin, což je aktivní složka v kurkumě s účinkem léků na předpis fluoxetin – obecná forma Prozacu.

Dr. Ajay Goel, Baylor z Research Institute a Charles A Sammons z Cancer Center, Baylor University Medical Center – spoluautor studie a uvádějící:

„ Jedná se o nové a překvapující využití kurkumy v přírodní medicíně. Lidé s depresemi mají vyšší úrovně zánětu v mozku. Současně s tím i nižší hladiny neurogeneze v mozku. Kurkumin je silný protizánětlivý prostředek a stimulátor pro neurogenezi.“

Jak si vyrobit kurkumovou limonádu?

kurkumaExistuje mnoho způsobů, jak pracovat s kurkumou. Tento nápoj je navíc chutný. Jeho použití je vhodné také na zmírnění úzkosti a stresu.

Kurkumová limonáda (4 porce)

Ingredience

  • 4 šálky studené filtrované nebo perlivé vody
  • 2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhané kurkumy nebo ve formě prášku
  • 4 lžíce 100% javorového sirupu, medu nebo stevie (vyhněte se klasickému cukru)
  • šťáva z ½ – 1 citrónu či limety
  • event. šťáva z 1 červeného pomeranče

Postup

Všechny výše zmíněné ingredience dejte do džbánku a pečlivě zamíchejte. Nalijte do sklenic a podávejte s plátkem citrónu na ozdobu.

Zdroj: web cuisineandhealth.com, odkud jsme při psaní čerpali, již není v provozu, proto není možné zdroj navštívit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button