Péče o těloPřírodní léčba

Nedostatek serotoninu: věčný boj s nedostatkem spánku a špatnou náladou

Tělo potřebuje dostatek spánku, aby načerpalo novou energii, kterou ztratilo během dne. Existuje mnoho důvodů, proč není spánek dostatečný nebo tak kvalitní. Může se jednat o stres v práci, zdravotní problémy, atd. Pokud se tyto potíže objevují dlouhodobě, vede to k hlubším zdravotním komplikacím. Jedním z hlavních důvodů vzniku deprese a nespavosti je nízká hladina serotoninu. Nedostatek této látky také reguluje chuť k jídlu, teplotu těla, náladu a další tělesné funkce.

Vydatný spánek zařídí látka zvaná 5-HPT

serotoninu5-HPT (5 – hydroxytryptophan) je látka, která vytváří sloučeninu serotoninu bez jakýchkoliv vedlejších účinků. Název rostliny, ze které je 5-HPT extrahováno je Griffonia simplicifolia. Tato sloučenina se však může získat i z běžné stravy, kdy vám pomůže odstranit deprese, nespavost a zlepšit náladu.

Potraviny, které obsahují dostatečné množství 5-HPT

Nejčastější potraviny, které obsahují dostatečné množství 5-HPT  jsou mléčné výrobky, hovězí, kuřecí a vepřové maso, ryby, čokoláda, brokolice, růžičková kapusta, špenát, banány, melouny, avokádo, pomeranče, atd.

Tato látka pak spoluvytváří dostatečné množství serotoninu v lidském nervovém centru. Serotonin zlepšuje náladu a kvalitu spánku. Pokud máme nízkou hladinu tohoto neurotransmiteru, trpíme na deprese, nespavost, migrény, agresivitu, atd.

Další látka, která ovlivňuje kvalitu spánku je tryptofan. Ten nelze vytvořit v lidském těle, ale lze ho získat z potravin, jako je rýže, banány, sýry, vejce, sója, celozrnné obiloviny, atd.

Z toho tedy vyplývá, že zdravá a vyvážená strava, vám pomůže v boji proti nespavosti a ke snížení hladiny stresu a deprese.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button