Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Javorový sirup: studie naznačují, že má protirakovinné účinky

Nový výzkum poukazuje na prospěšnost javorového sirupu, jakožto přírodního léku proti rakovině. I když je koncentrovanou zásobárnou a zdrojem cukru, inhibuje růst a invazi rakovinných buněk. Důkazem je toho nedávno zveřejněná studie v časopise Oncology Reports, kde se tento vliv popisuje na kolorektálním nádoru.

Toto zjištění některé čtenáře jistě překvapí, jelikož fruktóza konfiguruje v řadě nemocí spojených s chronicitou. Některé toxikologické údaje dokonce svědčí pro špatnou úlohu fruktózy ve více, než 80 nepříznivých vlivů na lidské zdraví. Je zajímavé, že mimo toho má i onkogenní vlastnosti.

Cukr není předurčen jen k tomu, aby přiživoval rakovinu, v tomto případě jí dokáže naopak zabíjet. Rozdíl v cukrech je totiž i ten, jakou chemickou a metabolickou úroveň vlastní, od glukózy, fruktózy až po sacharózu. Nikdo tak nemůže s přesností určit kvalitativní aspekty jakéhokoliv jídla až do jeho podrobného nutričního složení.

javorovýPrimární skladba je tak různá svými profily stopových prvků i makronutrientů. Záleží na zpracování cukru. Pro moderní západní stravování je cukr nevhodnou biologickou veličinou. Slušnou formou s nižším obsahem sacharoźy je „pravý“ med. Ten je, jak známo, také sladidlo, které má své protirakovinné účinky. Je zvláště důležitý v prevenci rakoviny prsu.

A nová studie se zabývá zkoumáním javorového sirupu. Neměl by být klasifikován pouze jako cukr, i když obsahuje sacharózu, jsou tu i jiné rostlinné a lékařské složky. Stává se pro nás jistým potenciálem pro boj proti rakovině.

Vraťme se k výzkumu s rakovinou kolorekta. Japonští vědci zkoumali účinky javorového sirupu na buňkách tlustého střeva (CRC) v různých fázích rakoviny, od proliferace, migrace až po invazi. Ve fytomedicíně by se javorový sirup mohl zcela jistě uplatnit v prevenci i léčbě rakoviny. Výsledky byly shrnuty následovně:

Podávání javorového sirupu ukázalo významně nižší tempo růstu buněk, než u samotné sacharózy. Aplikace javorového sirupu do buněk CRC způsobila inhibici invaze buněk, zatímco u sacharózy žádný vliv na migraci buněk nezaznamenali.

Javorový sirup je přírodní sladidlo používané po celém světě, ale tohle jste o něm zřejmě netušili, že?

Kvalita javorového sirupu se pozná na jeho barvě. Čím je tmavší, tím je vhodnější na účely fytomedicíny.

Má méně nežádoucích účinků, než tradiční chemoterapie při léčbě CRC.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button