Péče o tělo

10 varovných příznaků, že máte tělo plné parazitů

Paraziti jsou mikroorganismy, které žijí z jiných organismů. Lidé mají v těle plno parazitů a ani o tom neví. Někteří parazité jsou příčinou řadou onemocnění. Na světě existuje mnoho parazitů, ale nejznámější jsou: lambia, měchovci, tasemnice, Trichinella, atd.

Někteří z nich se živí z červených krvinek, jiní zase čerpají energii z jídla, další kladou vajíčka v těle. Nejčastějším způsobem, jak se dostane parazit do těla, je skrze ústa a kůži. Místa, kde natrefíte na nebezpečné parazity je způsobena kontaminací a následnou konzumací vody a potravin, špatnou hygienou, slabou imunitou nebo příliš blízkým kontaktem se zvířaty.

Nejčastější příznaky

Parazité v těle se projevují různě. Níže vám předkládáme 10 nejčastějších příznaků.

Zažívací problémy

V případě, že máte v těle střevního parazita, máte problémy se zažíváním. Ať už se to projevuje skrze chronický průjem, nevolnost, nadýmání, zácpu nebo pálení v žaludku, potížím se nevyhnete. Škůdce se ukotví na sliznici ve střevě, kde škodí. Pokud máte stravu bohatou na vlákninu a minerály, a přesto máte problémy se zažíváním, vaše tělo pravděpodobně potřebuje očistit.

Bolest v žaludku

V horní části tenkého střeva způsobují paraziti podráždění a zánět. To vede k nadýmání a bolesti. Je to způsobeno tím, že parazit zastaví štěpení odpadu, a tím způsobí bolest břicha. Ta může také souviset se škrkavkou, měchovcem nebo tasemnicí. Pokud jste cestovali nedávno do zahraničí a od té doby máte bolesti břicha, zajděte si raději k doktorovi.

Svědění konečníku

Lidé, kteří trpí na parazity, jsou obvykle postiženi svěděním konečníku. Samice červů nakladou vajíčka a ty migrují k oblasti konečníku. To způsobuje svědění, bolest a pálení. V případě, že vás kůže v oblasti konečníku příliš svědí, navštivte svého lékaře. Obzvláště, pokud problémy trvají déle jak 2 týdny.

Únava a slabost

Střevní červi berou všechny důležité živiny z potravin. Zabraňují vstřebávání vitamínů, minerálů, sacharidů, tuků. Tělo je pak nedostatečně živeno a prožíváte pocit deprese, únavy a jste apatičtí. Kromě toho jste vyčerpaní a nemáte na nic energii.

Změny chuti k jídlu a úbytek tělesné hmotnosti

Zvýšená chuť k jídlu doprovázená ztrátou hmotnosti je spojována s tasemnicí. Ta zpracovává většinu živin z potravy a tělo nemá dostatečný příjem. Z toho důvodu je tělo hladovější, než obvykle.

Duševní tíseň

Vizuální halucinace, deprese a úzkost mohou být spojeny s parazity. Neurony a serotonin jsou pojídány parazity, což vede ke změně nálad. Lékaři se také shodují v tom, že střevní zánět může vést k zánětu mozku a vzniku depresí.

Bolest svalů a kloubů

parazitiNěkteří parazité útočí na měkké tkáně ve svalech a kloubech. V tomto důsledku vznikají cysty, které jsou bolestivé a způsobují podráždění a pálení. Bolest je výsledkem reakce těla vůči útoku parazitům. Tělo se snaží bránit tím, že posílá na postižené místo toxiny, které však způsobují bolest.

Kožní problémy

Záněty způsobené parazity mohou vést k mnoha kožním problémům, jako je vyrážka, kopřivka, ekzém a alergie. Paraziti navíc vypouští toxiny, které způsobují léze, vředy, otoky a boláky.

Chudokrevnost a nedostatek železa

Nedostatek železa v těle může být následkem parazitů – berou živiny z potravy.

Bruxismus

Skřípání zubů je také spojeno s parazity, i když to může být zvláštní. Toxiny, které jsou uvolňovány, způsobují pohyb úst, který vede ke skřípání. Potvrdila to i studie zveřejněná v Dental Research Journal z roku 2010, která spojila souvislost parazitů a bruxismu u dětí.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button