Jídlo a stravováníPéče o tělo

STOP: bílé jedy do těla nepatří

Pravděpodobně nevíte, jak nebezpečné a škodlivé jsou tyto „jedy“. To je důvod, proč si je dopřáváte každý den? Rozhodně ani netušíte, jak se věci mají. Dnes vám odhalíme velkou pravdu.

Vyhýbejte se těmto potravinám a tělo vám poděkuje

Bílá rýže, rafinovaná sůl, pasterizované kravské mléko, rafinovaný cukr a bílá mouka, těchto pět bílých jedů obsahuje málo živin, bílkovin a vitamínů. Jestliže budete těchto 5 produktů konzumovat každý den, budete mít zvýšené riziko hypertenze, diabetu a dalších civilizačních nemocí. Víte například, že bílá rýže 5 krát týdně, zvyšuje riziko vzniku diabetu až 17%? To je jen malý příklad toho, jak mohou být tyto produkty škodlivé.

Rafinovaná mouka

jedyBílá mouka je téměř čistý škrob, který obsahuje jen málo živin z původního zrna. Během úpravy se dostanou zrna do kontaktu s řadou chemických směsí, jako je alloxan – ten se používá pro výzkum diabetu u zdravých myší. Také je příčinou vzniku obrovského množství volných radikálů, které ničí zdravé buňky v těle.

Rafinovaný cukr

Bílý cukr nelze považovat za potravinu, ale jako čistou chemickou látku, která se získává z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Během procesu bělení cukru se odstraní většina proteinů a až 90% zdravých živin. K čištění se přidávají látky, které zabíjí téměř všechny vitamíny a také oxid uhličitý, které urychluje celý proces tvorby bílého cukru. Následně se přidá síran vápenatý a kyselina sírová. Tyto dvě látky lépe pročistí a vybělí rafinovaný cukr, který v sobě neobsahuje žádné minerály, bílkoviny, vitamíny ani stopové prvky či vlákninu. Je pouze rychlým zdrojem energie.

Pasterizované kravské mléko

Proces pasterizace pomůže dát mléku delší trvanlivost, ale zároveň odstraní zdraví prospěšné látky. Většina vitamínu A, C, B6 a B12 jsou během procesu pasterizace odstraněna, což napomáhá k přenosu hormonů a antibiotik do mléka. Také se tímto způsobem zpracování mléka zabíjí prospěšné bakterie, které můžeme nalézt v syrovém mléku (Lactobacillus acidophilus). Nemluvě o tom, že se během výroby zničí 20% jódu, což způsobuje větší pravděpodobnost zácpy.

Rafinovaná rýže

Bílá rafinovaná rýže zvyšuje hladinu glukózy v krvi a tím pádem i riziko vzniku cukrovky. Během procesu zpracování rýže se odstraní většina slupky a klíčků, které jsou plné živin. V konečném produktu tak zůstává jen plod plný škrobu.

Rafinovaná sůl

Sůl je v podstatě chlorid sodný. Ten ve větším množství zvyšuje riziko kardiovaskulárních problémů. Zatímco nezpracovaná sůl je bohatá na jód, plno zpracovaných potravin, včetně soli, přichází o tyto výhody. V případě, že konzumujeme příliš mnoho rafinované soli, zaděláváme si na problémy s vysokým tlakem.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button