OstatníPéče o těloZdravé tipy

Jak obnovit funkci štítné žlázy, aby se aktivoval váš metabolismus a spalovaly se tuky?

Snížená funkce štítné žlázy nastává, když štítná žláza nemůže a nedokáže produkovat dostatečné množství hormonů štítné žlázy. Tyto hormony regulují metabolismus, který je pak zpomalený.

Příznaky snížené funkce štítné žlázy:

  • Přibývání na váze
  • Únava
  • Deprese
  • Suchá kůže
  • Zácpa
  • Špatné soustředění

Neléčená hypotyreóza

Neléčí-li se hypotyreóza (snížená funkce štítné žlázy) způsobuje velké problémy a potíže. Zejména pak při hubnutí. Ovšem jakmile se začne toto onemocnění léčit, problémy se zlepší a s tím také celkový zdravotní stav. Bere-li člověk léky na štítnou žlázu, pak je také důležité léčbu podpořit nutričními kroky. Ty pomáhají a zvyšují účinnost léku a mohou zlepšovat jakékoli příznaky.

Může se stát, že léky užíváte, ale stále se u vás projevují symptomy. A krevní tlak je v normálu. Je tedy dobré léčbu kombinovat. Změnit životní styl, dodržovat nutriční rady, pokyny a brát pravidelně léky. Díky tomu se příznaky budou mírnit až nakonec zmizí úplně.

Čím je hypotyreóza způsobena?

Ve většině případů hypotyreózu způsobuje autoimunitní onemocnění zvané Hashimotova nemoc. Tato nemoc má silnou genetickou složku. Imunitní systém tak útočí na štítnou žlázu. Takže je vhodné do svého jídelníčku zařadit ovoce a zeleninu. Tím podpoříte svůj imunitní systém a jeho funkci.

štítné žlázy

Tipy pro zdravou funkci štítné žlázy

Pro správné fungování štítné žlázy je nutné dostatečné množství jódu. Jde o stopový prvek, který tělo potřebuje pro syntézu hormonů štítné žlázy. Jaké jsou další tipy pro zdravou funkci štítné žlázy?

Jód najdete přímo v potravinách, např. v mořských řasách, ananasu, špenátu, salátu, mořských rybách a mořské soli jodizované. Kromě toho je potřeba vyvarovat se nadměrné spotřeby nekvašených sojových výrobků. Je důležité vědět, že stres má velmi a velmi negativní vliv na funkci štítné žlázy. To může podnítit auto-imunní aktivitu.

Zaměřte se na stres a jeho dlouhodobé snižování. Využijte mnohé antistresové techniky a najděte takovou, která bude pro vás nejvýhodnější – jóga, meditace, cvičení, čtení, nakupování, koupele, čtení, odpočinek a relaxace, to vše vám může pomoci obnovit štítnou žlázu a její správné fungování. Nadměrné množství fluoridu a bromidu může bránit štítné žláze, aby byla zdravá a ideálně pracovala.

štítné žlázyMáte-li intoleranci na lepek, pak je nutné  se vyhnout produktům s lepkem. Některá autoimunitní onemocnění, jako třeba Hashimotova nemoc, může být úzce spjata s lepkem, s nesnášenlivostí na lepek nebo s celiakií. Chcete-li zlepšit funkci štítné žlázy, vyhněte se cukrům, zpracovaným potravinám, konzervačním látkám, přísadám, syntetickým barvivům nebo kofeinu. Pomoci může také kokosový olej, kde byl prokázán potenciál pro stimulaci lepší funkce štítné žlázy.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button