Péče o tělo

Jak rychle regenerovat poškozené chrupavky

Co je chrupavka? Chrupavka je důležitým konstrukčním prvkem těla. Jedná se o pevnou tkáň, která je však měkčí a pružnější, než kost. Nachází se v mnoha oblastech těla, včetně rozhraní mezi kostmi (lokty, kolena a kotníky), konci žeber, ušima a nosem.

Jedním z nejčastějších úrazů bývá poškození chrupavky, což je velmi bolestivé. Poškozené chrupavky lze však snadno léčit pomocí vyvážené stravy bohaté na vitamíny a minerály, které podporují strukturu chrupavky a chrání ji před zraněním.

Výživa pro poškozené chrupavky

chrupavkaChrupavky mají velmi flexibilní strukturu, které jsou ovšem citlivé na zranění. Funkčnost chrupavky a její kvalitu ovlivňuje míra fyzického zatížení. Nejčastěji dostávají zabrat u osob, které jsou velmi aktivní v oblasti sportu. Funkčnost chrupavky však klesá i s věkem. Z toho důvodu trpí na problémy s chrupavkou i senioři, proto je důležité mít správnou výživu, která regeneruje chrupavku.

Jednou z nejdůležitějších aminokyselin pro rychlou regeneraci chrupavky je lysin. Ten je zodpovědný za absorpci vápníku a produkci kolagenu, který obnovuje poškozené tkáně. Také zlepšuje jejich vzhled, pevnost pojiv a strukturu pokožky.

Potraviny, které obsahují vysoké množství lysinu:

  • sušené ovoce – jako jsou rozinky, fíky, mandle, atd.
  • pivní kvasnice
  • vajíčka
  • bílý sýr
  • luštěniny
  • želatina

Pokud máte problémy s klouby a chrupavkou, pak byste měli začít jíst tyto potraviny každý den. Budete ohromeni výsledky a zlepšením vašeho pohybu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button