OstatníPéče o tělo

Proč se během periody ženy vyprazdňují více?

Některé ženy zažívají během „svých dnů“ častější vyprazdňování, než je tomu v jinou dobu. Některé dívky pociťují dopady prostaglandinu silněji, a to přímo na svých útrobách, bolí je břicho, trpí nevolností, průjmy nebo silnými bolestmi hlavy. A některé dívky a ženy toto nepociťují vůbec.

Bolestivé křeče

Během svých dnů ženy trpí bolestivými křečemi, které má za následek vysoká hladina prostaglandinů. Některé ženské orgány jsou při výrobě prostaglandinu příliš horlivé. A to činí dělohu silnější. Během obzvláště silné kontrakce se přívod krve do dělohy zastaví a to působí bolest.

Progesteron klesá

Dalším z důvodů, proč se ženy během svého období vyprazdňuji více je, že hladina progesteronu klesá. Jde o hormon, jehož hladina je spojena s menstruačním cyklem. Za normálních okolností je ve středu cyklu hladina progesteronu vysoká. Těsně před periodou hladina najednou klesne, což pomáhá nastartovat periodu. Progesteron přirozeně napomáhá zácpě, a proto také jeho náhlý pokles může mít za následek, že se budete vyprazdňovat více.

Jiné je to s hormonální antikoncepcí

Jestliže užíváte hormonální antikoncepci (HA), pak je to trošku odlišné. HA má v sobě hormony a ty mají jinou chemickou úroveň. Často také omezuje prostaglandin, který tělo vyrábí. A to je také důvodem, proč se snižují nebo se úplně ztrácí bolestivé křeče. To znamená, že prostaglandiny nepracují.

Placebo efekt

Ženy, které užívají antikoncepci, mohou těsně před periodou pociťovat některé gastrointestinální účinky, podobně jako „během svých dní“. Mnoho antikoncepčních pilulek má placebo efekt. V nich nebývají žádné hormony a ženy je obvykle užívají jednou za svůj cyklus. Většina moderních antikoncepčních pilulek má v sobě nějaký druh syntetického progesteronu. Takže si vezmete placebo pilulku, a hladina progesteronu náhle spadne. Podívejte se na video, jsou tu zodpovězené nejčastější otázky.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button