Jídlo a stravováníPéče o tělo

Máme pro vás důvod, proč nepít vodu při jídle

První fáze trávení začíná již v ústech. Zde proběhne zhruba 25% trávicího procesu. Zbytek už zpracuje žaludek. Proces trávení v ústech mají na svědomí zuby, ale je problém, že spousta lidí při jídle spěchá a nedomyslí si důsledky.

Důležité je klid na jídlo a dostatečné žvýkání

Každé jídlo je potřeba řádně žvýkat. Ústa produkují dostatek slin, které pomáhají potravinám dostat se do žaludku. Sliny nahrazují funkci vody, protože obsahují 98% vody a 2% trávicích enzymů, které usnadňují proces trávení. Je tedy velmi důležité jídlo řádně rozkousat a rozžvýkat.

water-1256127_960_720Nicméně mnoho lidí při jídle pije vodu, což je špatně. Je to z toho důvodu, že se produkuje méně slin, což má za následek špatné trávení potravin. Poté, co se potraviny dostanou do žaludku, začínají pracovat trávicí enzymy a žaludeční šťávy. Jednou z nejsilnějších kyselin, je kyselina chlorovodíková, která hraje klíčovou roli.

Proces trávení trvá zhruba 2 hodiny. Jakmile je v žaludku smíchaná voda s kyselinou chlorovodíkovou, nepůsobí pouze na rozložení potravin, ale dostává se skrze žaludeční stěny a rozpouští se. Proces trávení, tak nemá dostatek žaludečních šťáv na rozklad potravin a trávení trvá delší dobu a působí našemu tělu problémy.

Neznamená to, že byste měli přestat pít vodu při jídle nebo po jídle, pokud si nemůžete pomoct. Ideální způsob je rozložit skleničku vody na několik doušků. Nepijte celou skleničku najednou, ani příliš velké množství tekutiny. Dalším doporučením je teplota vody. Ta by měla být vlažná. Žádná studená nebo příliš horká voda se nedoporučuje. Nejlépe je však dvacet minut před jídlem a dvacet minut po jídle nekonzumovat žádné tekutiny.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button