Jídlo a stravováníPéče o tělo

Kurkuma je nebezpečná, pokud patříte mezi tyto lidi

Ve většině případů se počítá s tím, že přírodní produkty nezpůsobují žádné vedlejší účinky. To však není úplně pravda, např. kurkuma je 3. nejpopulárnější koření, které má spousty zdravotních výhod. Je skvělá při vaření, má jedinečnou vůni a lze ji použít jako barvivo.

Nicméně kurkuma může způsobit celou řadu vedlejších účinků, včetně závratě, nevolnosti, průjmu a bolesti břicha. Existuje určitá skupina lidí, která by se kurkumě měla vyhnout. Níže naleznete řadu potíží a důvodů, které mají spojení s kurkumou.

Zažívací poruchy

Podle University of Maryland z lékařského centra, může kurkuma interferovat léky, které pomáhají k zvýšenému vylučování žaludečních šťáv. Kurkuma navíc obsahuje dráždivé látky, které mohou vyvolat při dlouhodobé konzumaci onemocnění žaludku.

Srážlivost krve

Kurkuma také zpomaluje srážení krve. Pokud berete léky na koagulaci či protidestičkové léky, vyhněte se kurkumě obloukem. Dříve, než začnete užívat doplňky s kurkumou, musíte se poradit se svým lékařem. Obzvláště, když používáte léky na ředění krve. To samé platí v případě, kdy užíváte jiné doplňky stravy na srážení krve. Nejezte tedy česnek, zázvor, hřebíček, ginkgo, atd.

kurkuma

Problémy se žlučníkem

Kurkuma může zhoršit problémy se žlučníkem. Pokud trpíte na žlučové kameny nebo máte problém se žlučníkem, kurkumu neužívejte. Jedinci, co užívají medikamenty na žlučník, by si měli dávat obzvláště velký pozor. To samé platí v případě, že užíváte aspirin či klopidogrel. Kromě toho není kurkumu vhodné užívat s léky, které mají protizánětlivé účinky.

Těhotenství a kojení

Kurkuma není vhodná během těhotenství. Užívání příliš velkého množství může způsobit předčasný porod nebo vyvolat menstruaci. Kromě toho existují četná doporučení maminek, které si stěžovaly na vedlejší účinky kurkumy. Ta způsobovala problémy při kojení.

Pacienti s obstrukcí žlučových cest

Navzdory skutečnosti, že kurkuma pomáhá při problémech se žlučovými kameny a rakovinou žlučníku, pacienti s obstrukcí žlučových cest by jí také neměli užívat.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button