Jídlo a stravováníPéče o těloZdravé tipy

8 špatných návyků, které mohou poškodit ledviny a vy je děláte každý den!

Ledviny jsou velmi důležitý orgán v lidském těle, dalo by se říci jedním z nejdůležitějších. Plní mnohé funkce, starají se o tělo a je tedy nutno, abyste o ně dobře pečovali. Ledviny filtrují asi 120 až 150 litrů krve, vyrábí 1 – 2 litry moči, filtrují odpad a přebytečné tekutiny z těla ven.

Věděli jste, že ledviny tohle všechno vykonávají? Ledviny například mohou zabránit hromadění odpadu v těle, drží hladinu elektrolytů ve stabilní linii, regulují krevní tlak, aby krevní buňky udržovaly silné kosti.

Jaké jsou návyky, které poškozují ledviny a vy je děláte každý den? Je dobré se jim vyhnout a to ihned! Jedině tak budete chránit své ledviny a zbytečně je nebudete zatěžovat!

Jaké špatné návyky to jsou?

1. Nesprávné vyprazdňování močového měchýře

Když příroda zavolá, je dobré jí poslechnout a jít. Zadržování moči v močovém měchýři není dobré, je to velmi špatný nápad. Pokud to děláte pravidelně, může se zvyšovat tlak moči v ledvinách a to má za následek až selhání ledvin nebo inkontinenci.

2. Nedostatek pitné vody

Ledviny potřebují získávat adekvátní péči, aby plnily svou funkci. Nebudete-li dostatečně pít, toxiny se mohou začít hromadit v krvi. A jelikož není k dispozici dostatečné množství tekutin, tělo čerpá z ledvin. National Kidney Foundation navrhuje pít denně nejméně 12 sklenic vody. Jestli má vaše tělo dostatek pitné vody, můžete také kontrolovat pomocí barvy moči.

3. Vysoká spotřeba soli

Sůl je pro lidské tělo nezbytná, ovšem v určitém množství. Její příjem je dobré omezit. Během spotřeby se může zvyšovat krevní tlak, a to zatěžuje vaše ledviny. Denně by konzumace soli neměla přesáhnout 5,8 gramů. Myslete na to a zbytečně nesolte.

4. Pravidelné užívání analgetik

kidney-1710923_960_720Když nás něco bolí, bereme si okamžitě prášek. Někdy ihned poté, co nás něco rozbolí. A to může vést k tomu, že budete analgetika užívat velmi často, ve velkých dávkách. Je to jednoduché, pokud vás bude něco bolet, stačí polknout pilulku a je po problému. Ovšem je dobré si to rozmyslet. Farmaceutické léky mají vedlejší účinky a mnoho škody způsobují také na ledvinách.

5. Dieta s vysokým obsahem bílkovin

Proteiny jsou pro lidské tělo zdravé, ovšem jako všechno i zde je nutno dbát na tu správnou míru. Nadměrná konzumace červeného masa a dalších potravin na bázi proteinů může zvyšovat riziko vzniku ledvinových onemocnění. Nedávná studie, kterou prováděli na Harvard University ukázala, že mnoho bílkovin ve vaší stravě může ledviny poškozovat. Vedlejším produktem při trávení bílkovin je amoniak, tedy toxin. A vaše tvrdě pracující ledviny je nutno neutralizovat. Víc proteinů, znamená větší práci ledvin, a to časem může vést ke snížené funkci.

6. Příliš mnoho alkoholu

Toxiny, které se nacházejí v alkoholu, poškozují nejen játra, ale útočí také na ledviny. Podle Kidney Health Australia and American Kidney Fund je způsob, jak se vyhnout onemocnění ledvin, alkohol vůbec nepít, popřípadě jej konzumovat s mírou.

7. Příliš mnoho kofeinu

Často konzumujete víc kofeinu, než si myslíme. Kofein totiž není jen v kávě, ale v mnoha nealkoholických nápojích a než se nadějete, váš krevní tlak vyletí velmi vysoko a práce ledvin začíná být těžší a těžší.

 

8. Ignorujete běžné infekce

Ignorujete běžné infekce, například obyčejné nachlazení, chřipku, kašel, angíny a podobně? A z toho se mohou vyklubat různé nemoci ledvin. Lidé, kteří trpí onemocněním ledvin, bývají citlivější na změny počasí, častěji a rychleji onemocní a mnohdy tyto nemoci zcela přecházejí, aniž by se léčili, což je špatně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button