Péče o tělo

Pozor! Ušní maz může odhalit zdravotní problémy

Pach, barva a struktura mazu z uší, který nás chrání před nečistotami a bakteriemi, může odhalit důležité informace o našem zdraví. Zjistěte, které 4 zdravotní problémy můžete díky ušnímu mazu odhalit.

Vodnatý ušní maz nazelenalé barvy

Pokud se často potíte a máte výtok z ucha, je to pravděpodobně způsobeno potem, který se dostal do ucha a smíchal se s mazem. Nicméně pokud netrpíte pocením, a přesto je váš ušní maz vodnatý s nazelenalou barvou nebo tmavě žlutý, může se jednat o infekci ucha.

Zápach ušního mazu

mazZápach z uší může způsobit infekce nebo poškození středního ucha. Tuto řadu symptomů lékaři nazývají chronický zánět středního ucha. Jeden z těchto příznaků může být výtok z ucha, který má nepříjemný zápach.

Pokud máte infekci středního ucha, můžete si všimnout problémů s nerovnováhou, zvoněním v uších nebo častý pocit ucpaného ucha. Pokud zjistíte tyto příznaky, navštivte svého lékaře.

Když ušní maz vytéká z ucha

Infekce nebo vřídky v bubínku mohou způsobit abnormální růst cholesteatomu. V uchu se vytvoří porosty, jako cysty, které mají za následek nečistoty a plnící zvukovod. V tomto případě přichází výtok z ucha v podobě hrudek. Tlak a bolest v uchu jsou také příznakem této nemoci.

Absence ušního mazu

Absence mazu v uších může být příznakem vzácné nemoci zvané keratitida. V tomto stavu se maz hromadí uvnitř ucha a vyplňuje prostor v uchu. Postupně přichází bolest a pocit ucpaných uší. Tento problém konzultuje s lékařem.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button