Návod

Jak se zbavit otravné škytavky do 30 sekund

Škytavka je náhlý, rytmický, nedobrovolný pohyb bránice a může trvat pouhých několik minut až dokonce několik hodin. Škytavka je jen zřídka závažným problémem a neexistuje žádný určitý důvod, proč se objevuje. Škytavka nastane, když je podrážděn bloudivý nerv, nebo jedna z jeho větví, která prochází z mozku do trupu.

Škytavka se většinou sama vyřeší během krátké doby, ale představte si, že jste zrovna na jednání nebo na hodině a najednou se zcela odnikud vynoří škytavka a všichni na vás začnou zírat. V takovém případě se jí musíte zbavit co nejdříve to jenom jde. Zde je několik vyzkoušených a otestovaných metod, jak se zbavit škytavky během třiceti sekund nebo méně.

  1. Zadržte dech a zacpěte si prsty uši. Větve bloudivého nervu sahají také do sluchového systému a tím, že vytvoříte tlak na tamější nervová zakončení, bloudivý nerv se zapojí a škytavka může sama ihned přestat. Buďte však opatrní, abyste si prsty nezarazili příliš daleko do uší a neublížili si.
  2. Přimějte kamaráda, aby vás překvapil, polechtal, šokoval nebo aby vás náhle rozčílil nebo vystrašil. Klíčem však je, abyste si jeho záměru nebyli vědomi a opravdu jste nic nečekali. Jakmile vás znenadání překvapí, vaše pozornost se upoutá jinam, což převládne nad bloudivým nervem a škytavka sama přestanu. Jupí!
  3. Rychlé vypití sklenice vody je lék na škytavku starý jak sám čas. Toto přeruší cyklus škytavky a obnoví bloudivý nerv. Zdá se, že tato metoda nejlépe funguje pro děti; dospělí musí vypít trochu více sklenic, aby metoda zafungovala. Pokud pití nepomůže, zkuste vodu kloktat.
  4. Posaďte se na židli. Zakryjte si rukama uši a pevně sevřete rty. Začněte si broukat. Zatímco budu toto provádět, nakloňte trup směrem dopředu ke kolenům, jak jen to půjde a zůstaňte v této pozici (za stálého broukání). Vraťte se do původní polohy až teprve když se budete potřebovat nadechnout. Několikrát tento cvik zopakujte, aby škytavka přestala.
  5. Dejte si pod jazyk lžičku plnou cukru nebo soli a nechte krystalky zcela rozpustit. Toto obvykle stačí, aby byl stimulován bloudivý nerv a škytavka přestala. Pokud se cukr nebude rozpouštět, můžete přidat trochu vodu na urychlení procesu.
  6. Vypijte čajovou lžičku citrónové šťávy (buďto čerstvě vymačkané nebo koupené), nebo lžičku octa (nejlepší bude jablečný ocet… má nekonečný seznam zdravotních přínosů a nic jím nezkazíte). Toto bude stimulovat nosohltan (spojuje zadní část nosu se zadní částí úst), což na oplátku přeruší pravidelný impulz bloudivého nervu, což by mělo zastavit škytavku. Po této metodě se ujistěte, že si vypláchnete pečlivě ústa, protože citrón je kyselé nátury, čímž poškozuje z dlouhodobého hlediska zuby.
  7. Trocha burákového másla také pomáhá zahnat škytavku. Jeho konzistence (sladká a lepivá) pomáhá uvolnit dýchací rytmus, stejně jako sůl a cukr.
  8. Škytavka je výsledkem snížení oxidu uhličitého v krevním oběhu. Na pár minut zkuste dýchat do papírového pytlíku. Oxid uhličitý, který vydechnete, zůstane v pytlíku a následně ho zase vdechnete. Tím zvýšíte hladinu oxidu uhličitého ve vašem těle, čímž se zarazí škytavka.
  9. Můžete sami na sobě vyzkoušet akupunkturní terapii. Vynaložte tlak na prohlubeň mezi koncem klíční kosti a hlavicí ramenního kloubu na levém rameni. Tento jednoduchý úkon zklidní vaši bránici a škytavka zmizí.
  10. Pokud žádná ze zvýše zmíněných meto nebude fungovat, zkuste homeopatický lék zvaný cuprum metallicum (kovová měď). Tento lék pomáhá proti náhlým křečím a škytavkám. Před použitím se však nejdříve zeptejte lékaře.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button