Péče o těloPřírodní léčba

7 způsobů, jak použít citron

Citron je vlastně něco jako takový malý zázrak. V každodenním životě je spousta míst a situací, kdy jej můžete využívat. Jde o jednu z nejběžnějších ingrediencí v kuchyni, použít jej můžete do čaje, do jídla, pečení. Připravit si můžete jednoduchou citronovou vodu, která má pro tělo také spoustu zdravotních účinků. Citron však nemusíte používat jen a pouze v kuchyni.

Kosmetika i zdraví

Citron můžete využívat také v kosmetice. Patří do skupiny citrusových plodů a spolu s pomerančem, mandarinkami obsahuje spoustu vitamínu C, vitamín B, vápník, železo, hořčík, fosfor a další jiné látky, které jsou prospěšné pro lidské tělo. Kromě kosmetiky také skvěle působí na lidské zdraví. Umí zlepšit trávení, vyrovnává hladinu pH, bojuje se zápachem těla, posiluje imunitní systém, bojuje s infekcemi, reguluje vysoký krevní tlak a mnoho dalšího.

Použijete-li citron, poděkují vám také vaše vlasy a pokožka. Šťáva z citronu je jednou z nejvíc ceněných ingrediencí a pomáhá na mnoho kožních problémů. Má antioxidační, antibakteriální, antifungální a adstringentní vlastnosti. Napomáhá zlepšovat stav vlasů, pokožky a také nehtů. Všimněte si, že citronová šťáva bývá často součástí různých masek, krémů a peelingů.

Kde všude může citron pomoci?

Jestliže stále ještě váháte, zda citron do svého života zařadit, pak vás možná přesvědčí těchto sedm přínosů, které na lidské tělo citron má. Přečtěte si, jak citron může pomoci a také to, jak jej vlastně používat a aplikovat. Je to jednoduché!

Omlazuje pokožku

Všichni chtějí krásnou a zářivou pokožku, která bude bez vrásek, jemných vrásek, tmavých skvrn, akné a podobně. Citron je jednou ze složek, který pomáhá omlazovat pokožku a dodávat jí na kráse. Obsahuje vitamín C, který zvyšuje produkci kolagenu a tím se obnovuje pružnost pokožky. Právě pružnost pokožky jí napomáhá udržovat hladký a zároveň mladistvý vzhled. Navíc vitamín C chrání před poškozením volnými radikály. S pomocí vatového tamponku naneste citronovou šťávu na obličej, krk, ruce i nohy. Nechejte působit po dobu deseti minut a poté opláchněte vlažnou vodou. Tuto metodu provádějte jednou či dvakrát týdně. Popřípadě můžete dát na citron trochu medu a jemně jím roztírejte na obličej, krk, ruce a nohy. Nechejte opět působit deset minut a poté pečlivě opláchněte vlažnou vodou. Používejte jednou až dvakrát týdně. K tomu navíc také můžete pít sklenici citronové vody dvakrát denně, aby vaše pokožka byla krásná i zevnitř.

Pomáhá léčit jizvy a akné

Citron obsahuje kyselinu askorbovou, což je přirozená přísada, která napomáhá rychlejšímu a lepšímu léčení akné. Navíc vitamín C, který je obsažen v citronu podporuje růst zdravé pokožky a snižuje také výskyt jizviček po akné. Má antibakteriální vlastnosti, které mohou likvidovat bakterie, které mají vliv na vznik akné. Jednoduše vezměte plátek citronu a aplikujte na postiženou oblast. Nechejte působit pět minut a poté opláchněte studenou vodou. Tento postup opakujte dvakrát denně, dokud akné zcela nezmizí. Také je dobré popíjet sklenici citronové vody, což chrání před poškozením volnými radikály a zároveň v těle udržuje dobrou hladinu pH.

Redukuje strie

Domácí léčbu strií zvládne citron. Má mírně kyselou vlastnost a pomáhá pokožce odstraňovat mrtvé kožní buňky. Pomáhá také obnovovat nové kožní buňky. Vitamín C je velmi účinný pro podporu zdravé pokožky.

Jak na to?

Vezměte citron a jemně jej v krouživých pohybech třete po striích. Po pěti minutách nechejte šťávu na těle uschnout a opláchněte teplou vodou. Tento postup opakujte jednou až dvakrát denně.

Bělí zažloutlé zuby

Chcete mít krásné bílé zuby a úsměv, za kterým se všichni otočí? Citron vám v tom pomůže. Stačí vzít čerstvou citronovou slupku a aplikujte na zuby. Počkáte pár minut a opláchněte ústa teplou vodou. Tento postup zkoušejte jednou denně. Navíc si můžete připravit domácí bělící pastu na zuby. Smíchejte ¼ lžičky jedlé sody s citronovou šťávou. Vytvořte takovou hustší pastu a aplikujte na zuby. Jemně potřete a nechejte působit minutu. Důkladně opláchněte ústa teplou vodou. Po dobu jednoho týdne opakujte každý den.

Zesvětlí tmavé rty

Tmavé rty se mohou objevovat vlivem spousty slunečních paprsků nebo používání nekvalitní kosmetiky. Přírodní bělící látka, která v citronu je, pomáhá zesvětlit tmavé rty a obnovuje jejich přírodní růžový odstín.

Jak na to?

Použijte šťávu ze ¼ citronu a jemně jím potřete rty před spaním. Nechejte působit a ráno umyjte. Tuto metodu aplikujte každý den po dobu několika měsíců.

Pomáhá popraskaným rtům

V zimních měsících jsou problémem popraskání rtů. Tento problém může vyřešit balzám na rty, ale také citron. Citron pomáhá odstraňovat mrtvé kožní buňky z vašich rtů. Ty poté budou měkké a krásné.

Jak na to?

Vezměte citron, rozřízněte jej a potřete rty. Opláchněte teplou vodou a následně osušte. Je dobré aplikovat kokosový olej. Tento proces opakujte jednou denně.

Pomáhá bojovat s lupy

Citronová šťáva pomáhá vyrovnávat pH pokožky hlavy a snižuje nadbytečnou sekreci oleje. Jde o dva hlavní faktory, které přispívají k lupům. Navíc má antifungální a antibakteriální účinky, které pomáhají v boji proti infekcím pokožky hlavy.

Jak na to?

Smíchejte šťávu ze 2 citronů v 1 šálku vody. Po šamponování opláchněte vlasy tímto zředěným roztokem. Nechejte působit pět minut a poté opláchněte vlasy čistou vodou. Tuto metodu používejte jednou či dvakrát týdně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button