DetoxikacePřírodní léčbaZdravé tipy

Proč nevyhazovat banánovou slupku? Udělejte si z ní čaj!

Banán je skvělé ovoce, ideálním zdrojem draslíku. Když jej konzumujete, odstraníte slupku a tu poté vyhodíte. Víte však, že slupka má spoustu přínosů pro lidské tělo? Také ona obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které můžete ještě dále využívat. Můžete si udělat z banánové slupky čaj!

Síla banánové slupky

Až dodnes jste pravděpodobně banánovou slupku pravidelně vyhazovali do koše, v lepším případě do kompostu či bio odpadu. Slupka banánu je mírně hořká a je často hutná. K jídlu tedy moc dobrá asi nebude. Vysoké teploty umí rozbít všechnu vlákninu a uvolňují tuhou strukturu. To usnadňuje následné trávení.

Banánové slupky můžete péct, což je velmi dobrý způsob. Připravit si však můžete také čaj. Přinesou spoustu důležitých živin pro lidské tělo. Přemýšlíte, proč si vlastně připravit čaj z banánové slupky? Přinášíme vám šest výhod, které tento čaj poskytne vám a vašemu tělu!

Podporuje zdraví lidského srdce a snižuje hladinu cholesterolu

Bylo prokázáno, že banánová slupka napomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu a to zejména díky vysokému množství nerozpustné vlákniny. Banánová slupka má ve skutečnosti víc vlákniny než samotný banán. Při nízkém cholesterolu pomáhá snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a minimalizuje předčasnou smrt.

Prevence rakoviny

Banánové slupky mají silné antikarcinogenní sloučeniny. Mají také cytoprotektivní a antimutagenní vlastnosti, což pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny. Banánová slupka je také velmi bohatá na fytochemikálie jako jsou polyfenoly a karotenoidy, které jsou dobře známé antioxidanty, které napomáhají bojovat proti rakovině.

Snižuje deprese a zlepšuje náladu

Banánová slupka dále obsahuje také tryptofan a ten, jak známo, pomáhá zvedat hladinu serotoninu a dopaminu. Hormony jsou velmi dobré pro zlepšování nálady a také pro regulaci hormonů stresu. Studie z Taiwanu prokázala, že extrakt z banánové slupky umí zmírnit symptomy deprese u všech, kteří se studie zúčastnili. Ještě tři dny po konzumaci extrakt působil a snižoval deprese.

Zlepšuje spánek

Pití čaje z banánové slupky může napomoci zlepšovat spánek a to hned z několika důvodů. Jak už bylo výše zmíněno, obsahuje tryptofan, který zvyšuje hladinu serotoninu, která pomáhá regulovat spánek. Lépe díky tomu usnete a odpočinek bude kvalitnější a lepší. Mají také vysoký obsah draslíku a hořčíku, oba podporují zdravý spánek. Máte-li problémy s usínáním, může to znamenat, že tělo má nedostatek hořčíku. Čaj z banánových slupek pomůže do těla dostat potřebné minerální látky.

Podporuje hubnutí a snižování hmotnosti

Banánové slupky obsahují vysokou úroveň rozpustné a nerozpustné vlákniny. O ní je známo, že zpomaluje proces trávení a posiluje pocity sytosti. Kromě zdravé vlákniny obsahují banánové slupky také čtyřicet procent draslíku, které lidské tělo potřebuje. To je pro správně fungující metabolismus důležité.

Detoxikuje tělo

Banánová slupka obsahuje spoustu vlákniny a díky tomu tvoří skvělé místo pro růst probiotických bakterií nebo bakteriích, které jsou pro tlusté střevo prospěšné. Díky tomu se posiluje imunitní systém. Pomáhá při zácpě a také detoxikuje lidské tělo.

Jak si připravit čaj z banánových slupek?

Co budete potřebovat:

  • Banánová slupka
  • Voda
  • Skořice

Jak postupovat:

Ze všeho nejdřív využívejte slupky z banánů, které jsou velmi zralé. Slupka totiž bude tenčí a také víc sladší díky ethylenu, který se uvolňuje při dozrávání. Pro čaj můžete použít také slupku banánu, který jste aktuálně jedli. Ze slupky odstraňte oba konce, dejte jej do hrnce s vroucí vodou a nechejte asi deset minut vařit.

Následně použijte sítko, přeceďte a nalijte do sklenice nebo šálku. Přidat můžete tyčinku skořice, která čaji dodá chuť. Navíc zvyšuje výhody, protože má protirakovinné, antibakteriální a antifungální vlastnosti. Kromě toho pomáhá snižovat chronický zánět.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button