Péče o těloPřírodní léčba

Ledvinové a žlučové kameny – jak si vyrobit přírodní medicínu?

Podle statistik každý desátý člověk měl v nějakém bodě svého života ledvinové kameny. Jde o častější problém, než si možná myslíte. Ve skutečnosti podle statistik každý rok víc než půl milionu lidí na světě přichází do ordinací s tím, že mají akutní problémy s ledvinovými kameny. Jak se tyto problémy řešit? Lze jim nějak předejít?

Co jsou to ledvinové kameny?

Moč pomáhá odstraňovat z těla rozpuštěné odpadní materiály a toxiny, což pomáhá tělu v detoxikaci a lepšímu fungování. Když je v těle příliš mnoho odpadu v příliš malé kapalině, začnou se tvořit krystaly. Ty se spojují s jinými prvky, které jsou v pevné formě a mohou růst v průběhu času, pokud se nevyloučí močí. Obvykle se tyto odpadní látky odstraňují z těla močí.

Správné množství tekutin propláchne tělo a pomůže odstranit toxiny v ledvinách. To vše se děje s pomoci moči. Dostatek tekutin také brání tvorbě ledvinových kamenů. Jakmile se v těle ledvinový kámen vytvoří, může zůstávat v ledvinách nebo cestovat po močovém traktu do močové trubice. Drobné kamínky nemusí působit bolest, ty větší mohou potrápit.

Jak se tvoří ledvinové kameny?

Tvorba ledvinových kamenů je způsobena nedostatečným pitným režimem, nadměrnou nebo naopak nedostatečnou fyzickou aktivitou, obezitou, chirurgickým zákrokem, příliš slanými nebo naopak sladkými potravinami a podobně. Někdy mohou být hlavní příčinou infekce nebo genetická predispozice. Konzumace příliš velkého množství fruktózy koreluje s rostoucím rizikem vzniku ledvinového kamene. Fruktóza se nachází například v klasickém cukru, kukuřičném sirupu s vysokým obsahem fruktózy. Aby se zabránilo tvorbě ledvin, pijte pravidelně spoustu filtrované vody a dalších tekutin.

Jak jinak zabránit tvorbě ledvinových kamenů?

Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem oxalátu – v kombinaci s vápníkem a železem tvoří krystaly oxalátu, které se mohou vylučovat močí nebo vytvářet větší ledvinové kameny, které mohou blokovat ledviny. Vyhněte se arašídům, mandlím, pšeničným otrubám, špenátu, černému čaji, kešu, lískovým ořechům, sojovým bobům, sojovému mléku, instantnímu čaji, řepě, rebarboře, sladkým bramborám, sušeným fazolím nebo čokoládě. Co dalšího může pomoci zabránit tvorbě ledvinovým kamenům?

  • Snižte spotřebu potravin, ve kterých jsou živočišné bílkoviny
  • Vyvarujte se jídlu s vysokým obsahem sodíku
  • Vyvarujte se potravinám s vysokým obsahem vápníku

TIP: Pití sklenice vody před spaním a v noci, kdy jste ještě vzhůru, pomůžete ledvinám.

Dobrou zprávou je, že zbavit se ledvinových kamenů můžete poměrně jednoduše a bez zásahů lékaře. Citron může pomoci přispět k rozpadu kalciových ledvinových kamenů díky obsahu kyseliny citronové. Často se doporučuje také meloun, protože jde o silné diuretikum, které obsahuje spoustu vody, víc než jiné plody, což znamená, že stimuluje vylučování ledvinových kamenů. Objevuje se v něm také draslík, který napomáhá při rozpouštění ledvinových kamenů.

Pijte spoustu vody denně, můžete vyzkoušet také pití šťávy s citrátem, což pomůže rozbít ledvinové kameny. Vyzkoušejte níže přiložený recept, který vám pomůže bojovat s ledvinovými kameny. Jak si tento nápoj připravit?

Co budete potřebovat:

  • 1 organický pomeranč
  • 1 organické jablko
  • 1 organický citron
  • 4 plátky organického melounu
  • 4 kostky ledu

Jak postupovat:

Vezměte všechny přísady, smíchejte a užijte si osvěžující nápoj. Skvěle pomáhá a s jeho pomocí se můžete postupně zbavit ledvinových kamenů.

Jak vyzrát na žlučové kameny?

Nyní se podíváme blíž na žlučové kameny. Žlučník se podobá malému hruškovitému sáčku, který se obvykle nachází. Pokud je plný žluči před jídlem, po každém jídle se následně vyprázdní. Když se žluč uvolňuje, vytlačuje se do tenkého střeva. Žluč pomáhá při trávení potravin, specificky tuků.

Pokud se objevuje zdravotní problém související se žlučníkem, musíte jej v některých případech odstranit chirurgicky. To však nemá vliv na trávení, přestože pacient se někdy může setkávat s malabsorpcí tuků.  Než se proto rozhodnete podstoupit operaci, můžete vyzkoušet nějaké ty domácí léky, které by mohly pomoci od žlučových kamenů a jejich příznaků.

Jaké jsou příznaky žlučových kamenů?

  • Bolesti břicha
  • Bolesti zad
  • Bolesti ramen
  • Nevolnost
  • Problémy s trávením
  • Zvracení

Přinášíme několik skvělých receptů, které vám mohou pomoci zbavit se žlučových kamenů přirozenou cestou, bez zásahu lékaře.

Zeleninová šťáva

Postačí smíchat řepu, mrkev a okurku. Tuto směs popíjejte dvakrát denně po dobu asi dvou týdnů.

Citronová šťáva

Pijte denně vodu s citronovou šťávou před jídlem. Stlačte čtyři citrony, přidejte vodu a máte hotovo. Tuto vodu popíjejte pravidelně, pomůže vám zbavit se žlučových kamenů. Navíc pomáhá detoxikovat a podporuje hubnutí.

Kurkuma

Kombinujte jednu čajovou lžičku prášku z kurkumy s polévkovou lžící surového a organického medu. Tato směs pomáhá rozpustit všechny žlučové kameny.

Epsom sůl

Přidejte do šálku vody s pokojovou teplotou čajovou lžičku Epsom soli. Pijte tento nápoj večer, protože tak pomůžete ulehčit cestu žlučového kamene z těla pryč.

Jablečná šťáva a jablečný ocet

Jablko má také schopnost rozpouštět žlučové kameny, stačí konzumovat šťávu nebo jablečný ocet. Studie ukazují, že obsah kyseliny jablečné pomáhá zmírňovat žlučové kameny. Jablečný ocet pomáhá zabraňovat tvorbě cholesterolu v játrech. Navíc pomáhá při potlačení bolesti. Jak si připravit tento nápoj?

Co budete potřebovat:

  • 1 sklenice organické jablečné šťávy
  • 1 polévková lžíce organického jablečného octa

Jak postupovat:

Smíchejte jablečný ocet s jablečnou šťávou a vypijte jednou denně. Jde o skvělý přírodní prostředek, který pomáhá pro rychlou úlevu od bolesti, která se objevuje při problémech se žlučníkem. Jestliže se žlučové kameny rozpustily, můžete i tak dál konzumovat jablka, například smíchaná s řepou, olivovým olejem a trochou citronové šťávy.

Citronová šťáva

Citronová šťáva také reguluje tvorbu cholesterolu. Šťáva z organického citronu může pomáhat po celý den. Přidejte šťávu z poloviny citronu do sklenice vody. Popíjejte minimálně dvakrát nebo třikrát denně. Přinášíme také alternativní lék, který může pomoci léčit žlučové kameny.

Co budete potřebovat:

  • 30 ml olivového oleje
  • 30 ml čerstvé citronové šťávy
  • 5 g organické česnekové pasty

Jak postupovat:

Smíchejte všechny ingredience a tento lék užívejte ráno, na lačný žaludek. Pijte jej pravidelně a to nejméně čtyřicet dní.

Bylinkový čaj

Bylinky jsou známé jako nejlepší přírodní léky, můžete několikrát denně popíjet šálek bylinkového čaje. Můžete si v obchodě s čaji vybrat speciální směs na žlučník nebo žlučníkové kameny.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button