Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Jezte zázvor každý den po dobu jednoho měsíce a toto se stane s vaším tělem!

Jestliže znáte tradiční medicínu, pak jistě znáte hodnotu zázvoru jako léčivé rostliny. Před tisíci lety byl zázvor používán jako léčivo na řadu problémů s trávením i na bolesti. Moderní studie navíc prokazují, jak skvělé přínosy zázvor má. Je jedno, zda je sušený nebo čerstvý; nedá se popřít, že zázvor je nedílnou součástí přírodní léčby. Je dobré jej využívat každý den, abyste získali mnoho zdravotních přínosů. S čím zázvoru pomáhá?

Pomáhá s nevolností

Zázvor pomáhá bojovat s nevolností tím, že napomáhá k neutralizaci a vylučování střevních plynů, urychluje vyprazdňování žaludku. Dva gramy se běžně využívají k léčbě neplodnosti a těhotným ženám pomůže ke zmírnění ranní nevolnosti. Zázvor funguje lépe než dimenhydrinát. Může dokonce účinkovat lépe než vitamín B6 při prevenci nevolnosti a zvracení u pacientů podstupujících chemoterapii.

Pomáhá při trávení

Aktivní látky zázvoru – gingerol a shogaol – stimulují trávení zvýšením slin a produkce žluče, stejně jako podpory aktivních enzymů jako je trypsin či pankreatická lipáza. Také zlepšují absorpci živin tím, že snižují zánět a podráždění trávicího traktu. Kromě toho kořen zázvoru zabraňuje trávení, zácpě, nadýmání a křečím tím, že zvyšuje motilitu žaludku (vyprázdnění žaludku). Ve skutečnosti pouze jeden až dva gramy zázvoru před jídlem může pomoci snížit trávení až o 50 %.

Potlačuje zánět

Zázvor stejně jako všechny protizánětlivé léky blokuje protizánětlivý enzym cyklooxygenázu 2 (COX-2) a poskytuje úlevu od bolesti u pacientů, kteří trpí zánětlivým onemocněním, jako je osteoartróza. Nedávný výzkum ukázal, že zázvorový extrakt byl stejně účinný a mnohem bezpečnější než diklofenak, oblíbený protizánětlivý lék se využívá k léčbě osteoartrózy.

Zmírňuje bolest

Zázvor je tradiční lék na bolesti způsobené intenzivními menstruačními křečemi. Pomáhá bojovat také se zánětem, bolestí a otoky u pacientů, kteří trpí artritidou. A působí dokonce lépe než léky NSAID, jako je ibuprofen nebo kyselina mefenamová. Kromě toho zázvor bojuje s bolestí vyvolanou intenzivním cvičením tím, že zvyšuje tok krve a přívod kyslíku do zanícených svalů.

Snižuje hladinu cholesterolu

Zázvor pomáhá zlepšit metabolismus tuků a také snižovat hladinu lipidů v krvi. Ve studii, která byla zaměřená na pacienty se zvýšenou hladinou lipidů, bylo zjištěno, že užívání tří gramů zázvoru po dobu 45 dnů významně snížilo hladiny triglyceridů, cholesterolu, lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) a lipoproteinů s velmi nízkou hustotou (VLDL) ve srovnání se skupinou, která užívala placebo.

Může snížit riziko srdečních onemocnění

Zázvor reguluje aktivitu krevních destiček – krevních buněk -, které pomáhají krevní sraženině a zabraňují nekontrolovatelnému krvácení. Normální reakce krevních destiček však může být změněna cigaretami či hypertenzí, což může vést ke koronárním onemocněním srdce. Kořen také reguluje krevní tlak a hladinu cukru v krvi pro optimalizaci kardiovaskulárního zdraví. Ve skutečnosti během dvanácti týdnů, kdy se denně konzumovaly dva gramy zázvoru, se snížil krevní tlak hypertenzních diabetiků o 10 %.

Zlepšuje funkci mozku

Zázvor podporuje kognitivní funkci bojem s oxidačním stresem a zánětem mozku. Vědci se domnívají, že to může být klíčem k prevenci a k boji s Alzheimerovou chorobou a dalšími neurodegenerativními nemocemi. Podle studie 800 mg zázvoru, které se podávají denně po dobu dvou měsíců, mohou pomoci přesnosti pozornosti, kvality a rychlosti paměti u žen středního věku.

Bojuje proti rakovině

Sloučenina nalezená v zázvoru – 6-gingerol – získal zvýšený zájem ze strany vědecké komunity jako možný protirakovinný agent. Bylo prokázáno, že potlačuje proliferaci (bujení, růst) a invazi rakovinných buněk prevencí angiogeneze (proces novotvorby krevních kapilár) v nádorech. Kořen zázvoru také indikuje apoptózu rakovinných buněk k boji proti nemoci. Dva gramy denně potlačují protizánětlivé molekuly, které se podílejí na vývoji nádorů v tlustém střevě. Zázvor ukázal hodně potenciálu při léčbě rakoviny kolorektálního karcinomu a pokračuje se ve výzkumu u lymfomů, hematomů, rakoviny prsu, rakoviny kůže, rakoviny jater a rakoviny močového měchýře.

Jak užívat zázvor?

Chcete-li získat co nejvíce těchto výhod a dostat vaše tělo zpět, stačí konzumovat zázvor, a to každý den. Můžete jej přidat k masu, zelenině, do dresinků nebo do salátu. Nejsnazší způsob, jak konzumovat zázvor, je udělat si zázvorový čaj a každé ráno ho vypít na prázdný žaludek. Pro přípravu čaje využijte 4 až 6 tenkých plátků syrového zázvoru na jeden šálek vařené vody. Nechejte společně vařit 10-15 minut a poté odstraňte zázvor. Přidejte lžíci medu a můžete podávat.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button