Péče o těloPřírodní léčba

Zapomenutá léčba, která přináší okamžitou úlevu od artritidy a dalších nemocí

Hořčičné obklady nebo také hořčičné náplasti byly po celá staletí využívány jako přírodní lidový lék. Po celá staletí šlo o přírodní lidový lék. Ten byl však velmi dlouho zapomenut, vlivem moderních a nových léků, které lidé využívají. Moderní věda však potvrdila, že i tyto staré metody mohou být prospěšné a mít své skvělé přínosy.

Nachlazení a chřipka

Jakmile se objeví sezóna nachlazení a chřipek, pravděpodobně budete mít neustále plný a ucpaný nos, objeví se bolest v krku, kterou doprovází také kašel. Může se objevovat hlen na plicích a vy zjistíte, že je velmi těžké jej vykašlávat. Jak si s tímto problémem pomoci? Hořčičné obklady jsou tím pravým!

Jak si připravit hořčičný obklad?

Existuje mnoho způsobů, jak si připravit hořčičný obklad. My vám přinášíme jeden recept, který je nejjednodušší a také nejstarší. Vše, co k tomu budete potřebovat jsou tři přísady. Jak na to?

Ingredience:

  • 8 polévkových lžic mouky
  • 1 polévková lžíce suché hořčice
  • Teplá voda

Postup:

Vezměte všechny tři přísady a smíchejte je dohromady. Přidávejte vodu podle potřeby, dokud nezískáte pastu, která se bude hladce roztírat. Vezměte kousek gázy nebo obinadla, použít můžete také bavlněnou tkaninu, která bude složena. Dejte pozor, aby směs nebyla v přímém kontaktu s pokožkou. Na tuto látku nebo gázu aplikujte v rovnoměrném množství právě vzniklou směs.

Jak správně hořčičné obklady používat?

Po vytvoření hořčičného obkladu aplikujte a nechejte působit asi dvacet minut. Tento obklad je dobrý také pro děti. Těm ovšem nechávejte obklad působit pouze deset minut. Budete-li jej chtít využívat pro mladší děti, použijte pouze jednu čajovou lžičku suché hořčice a nechejte jí působit maximálně pět minut. Vždy je dobré se předtím poradit s lékařem.

Kam je možno tento obklad umístit?

Hořčičné obklady můžete umístit na záda, ramena, na krk, spodní žebra, ke krku nebo na hruď. Doporučujeme vzít teplý ručník, abyste pokryli oblast a podpořili tak pocení. Po dokončení obkladu je nutno odstranit látku se směsí. Následně velmi dobře omyjte pokožku. Tento postup opakujte po dobu tří dnů.

Vedlejší účinky, které je potřeba znát

Jako jeden z vedlejších účinků se může objevit popálená pokožka, pokud hořčičný obklad necháte na těle příliš dlouho. Pozor na to, zejména pak, když ponecháte obklad přes noc. Mohou se na těle objevovat puchýře a popáleniny. To je velmi nepříjemné a bolestivé.

Budete-li poprvé zkoušet tento recept, pak můžete zkusit méně hořčice nebo být při aplikaci velmi opatrný. Pokud cítíte, že vaše pokožka začíná „hořet“, že pálí a svědí, je dobré zkontrolovat pokožku a případně se připravit na sundání obkladu a omytí pokožky studenou vodou.

Zdravotní přínosy hořčičného obkladu

Hořčice je rubefacient, což znamená, že stimuluje krevní oběh dilatací kapilár, což při aplikaci na plíce pomůže jejich otevření a povzbuzuje odkašlávání sliznic, které mohou být ucpány. Teplo pomáhá bojovat vašemu tělu s infekcemi a snižuje také teplotu těla v případě horečky.

Kromě toho semínka hořčice mají protizánětlivé vlastnosti, a proto se obvykle využívají k léčbě bolesti s artritidou a jiného typu bolesti. Hořčice poskytuje detoxikační schopnosti a dokáže vytáhnout z těla toxiny.

Jaká onemocnění mohou léčit hořčičné obklady:

  • Záněty
  • Chřipku
  • Horečku
  • Kašel
  • Špatný krevní oběh
  • Nachlazení
  • Bolesti zad
  • Artritida
  • Dna
  • Ischias
  • Bolestivé svaly

Existují také jiné metody, jako třeba hořčičná lázeň nebo hořčičný hřejivý obklad, což využívají olympijští sportovci. Další způsob, jak umístit semínka hořčice na lidské tělo je vytvořit hřejivý obklad. Je to něco jiného, než běžný hořčičný obklad. Potřebujete škrob, ovesné vločky nebo lněná semínka.

Ten pomáhá udržovat teplo. Navíc jde o hřejivý obklad, který můžete používat delší dobu, protože obsahuje nižší množství hořčičných semínek ve srovnání s jinými složkami. Nejde však o tak dobrou metodu jako hořčičné náplasti. Hořčice se v dnešním století stává oblíbenou a to zejména ve formě hořčičné lázně.

Hořčičná lázeň

Vyrábí se tak, že do horké vodní lázně vložíte éterické oleje a hořčičné semínko. To se běžně využívá k uklidnění svalů. Podle lékaře z Medical School of Duke University je tento způsob novou metodou, jak využít starší terapii. Hořčičnou lázeň můžete zakoupit online, abyste jí mohli přidat přímo do horké lázně.

Podobně jako u hořčičných obkladů je hořčičná lázeň doporučována pouze na krátkou dobu a to pouze po dobu maximálně dvaceti minut. Jedině tak dosáhnete kýženého účinku, který potřebujete. Tento typ terapie využívá také Natalie Coughlin, olympijská plavkyně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button