Jídlo a stravování

Vajíčková pomazánka 5x jinak

Velikonoce se blíží, a jako každý rok můžete zoufale přemýšlet, co s tím množstvím uvařených vajec? Nebo hledáte rychlý recept na tradiční pomazánku, aby jste mohli pohostit návštěvu? Zde je 5 receptů na vaječnou pomazánku, všechny jsou rychlé a velmi chutné.

1. Tradiční vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • máslo
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • 1 středně velká cibule

Postup přípravy: Uvařená oloupaná vajíčka rozmačkáme vidličkou a smícháme s máslem, přidáme majonézu a najemno nakrájenou cibuli.

Nakonec dochutíme solí a pepřem a hořčicí.

2. Jemná vajíčková pomazánka s jogurtem

Ingredience:

  • Pár lžic másla
  • 5 vajec natvrdo
  • Velký kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • 1 jarní cibulka
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy: 

Z uvařených vajec oddělíme bílek a žloutek. Nejprve utřeme žloutek s máslem. Dále přidáme hořčici, jogurt a dohladka vymícháme.

Bílky, cibule a pažitka se následně nakrájí nadrobno a vmíchají se do již připravené směsi.

Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme lehce zatuhnout v lednici zhruba 30 minut.

 

3. Pikantní vajíčková pomazánka

Ingredience:

4 vejce natvrdo

150g másla

3 lžičky nebo dle chuti sardelová pasta

1 jarní cibulka

1 sterilovaná okurka

Postup přípravy:

Máslo utřeme do pěny se sardelovou pastou, přidáme nadrobno pokrájená vejce, nadrobno sterilovanou okurku a cibulku. Dochutíme pepřem a solí.

 

4. Sýrová vajíčková pomazánka s česnekem

Ingredience:

3 vejce

15 dkg tvrdého sýra

3 vrchovaté lžíce pomazánkového másla

3 vrchovaté lžíce majonézy

sůl, pepř a česnek dle chuti

pažitka, nebo zelená nať z jarní cibulky dle chuti

Postup přípravy:

Sýr nastrouháme najemno, uvařená vejce nahrubo, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Dochutíme solí, pepřem a česnekem tak, jak máme rádi.

 

5. Chlebíčková vajíčková pomazánka

Ingredience:

4 vejce natvrdo

2 tavené sýry

1 pomazánkové máslo

2 lžičky plnotučné hořčice

1-2 sterilované okurky

1/2 menší cibule

100g šunky nebo jiného salámu

sůl, pepř, pažitka na ozdobu

Postup přípravy:
Uvaříme si vajíčka, oloupeme je, poté je rozkrojíme a žloutky dáme do misky a rozmačkáme. Ke žloutkům přidáme pomazánkové máslo, tavené sýry a hořčici a promícháme.

Cibuli, okurky, salám a bílky si nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme ke žloutkové směsi a promícháme.
Dochutíme solí, pepřem, popřípadě čerstvou pažitkou.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button