CvičeníNávodZdravé tipy

Náladovost není typická jen pro ženy. I muži mají své dny

Často se říká, že mezi typické ženské vlastnosti patří právě jejich náladovost. Zatímco jednou mohou být jako sladké květinky, v mžiku se dokáží proměnit v běsnící dračice, které neznají bratra. Na vině jsou prý kolísavé hladiny hormonů a další faktory.

Ve skutečnosti je to ale předsudek podobný mnoha dalším jako například, že ženy více mluví nebo neumí řídit auto. Náladovost je typická pro obě pohlaví. Rozdíl je možná v tom, že ženy daleko více projevují emoce, a tudíž je jejich náladovost na první pohled viditelnější než u mužů, kteří emoce spíše skrývají. Nicméně nálady se u mužů mohou měnit stejně rychle a zdánlivě bez příčiny jako u žen.

Mýty a pravdy

Konečně je jednou pro vždy dobré vymýtit domněnku, že náladové jsou jen ženy. Myslím, že většina dam, které žijí v blízkém kontaktu s mužem, budou souhlasit, že i oni mají své dny a častokrát s nimi není rozumná řeč. A lékaři i vědci jim v tom dávají za pravdu. Nálada je u obou pohlaví ovlivňována stejnými procesy, a tak není důvod, proč by i muži nemohli být náladoví.

I mužům se v průběhu dne různě proměňuje hladina hormonů. V závislosti na tom se pak cítí lépe, hůře, veseleji, smutněji, podrážděněji nebo energičtěji atd. Poklesy a vzestupy hladin hormonů a dalších látek mají na psychiku každého člověk obrovský vliv. Největší vliv u mužů má samozřejmě testosteron. Podle jeho hladiny je pak možné vysledovat změny nálad u mužů a pochopit jak funguje jejich psychika.

Deprese nebo náladovost?

Náladovost bychom si rozhodně neměli mýlit s depresí. Deprese je nemoc, kterou je nutné odborně diagnostikovat a léčit, zatímco náladovost je spíše krátkodobá nerovnováha v hormonech, která by ale měla mít přirozené řešení nevyžadující zásah lékaře.

V určitých případech se samozřejmě může jednat o vážnou hormonální poruchu, kterou je nutné léčit, ale tyto případy jsou (zvlášť u mužů) spíše méně časté. Náladovost se tedy dá redukovat především zajištěním toho, aby vaše hormony byly v rovnováze.

Emoce u mužů

Dalším oblíbeným mýtem je, že muži nemají emoce. To je samozřejmě hloupost. Muži jsou stejně jako ženy lidé, kteří prožívají stejné pocity. To, že je projevují méně, nebo jinými způsoby ale neznamená, že je nemají. Muži jsou spíše tlakem okolností a sociálních očekávání nuceni pocity krotit a skrývat, ale je omyl domnívat se, že je nemají.

Ve skutečnosti muži mohou pociťovat stejně silné hnutí emocí jako ženy. To, že je musí skrývat, může způsobovat přetlak, který se poté ventiluje jinde. Typicky třeba agresivním chováním, riskováním, adrenalinovými sporty apod.

Získat kontrolu

Jak tedy především u mužů získat kontrolu nad pocity a náladami a udržovat se ve stavu stability a klidu? Důležité je zaměřit se na produkci testosteronu, který mužům pomáhá zvládat stres a vyrovnávat se s tlaky a potížemi.

Typickými aktivitami, které tvorbu testosteronu přirozeně podporují, je jakýkoliv sport či fyzická aktivita, řízení auta, sex, rozhodování, riskování, soutěže a další. Všechny tyto aktivity jsou pro muže stejně důležité jako je pro ženy třeba setkání s kamarádkami u kafe. Stimulují u mužů tvorbu testosteronu, který vyvažuje stresové hormony a zabraňuje výkyvům nálad.

Pokud tedy muž tráví například většinu dne v práci, kde je vystaven stresu, nutně potřebuje večer doplnit hladinu testosteronu, aby se se stresem správně vyrovnal. Takže je úplně v pořádku vyslat muže na sport nebo mu umožnit zajít si s kamarády na bowling. Je to nutné k tomu, aby muž mohl doma normálně fungovat a aby si plnil roli silné, stabilní a spolehlivé opory. A to je přeci to, co očekávají ženy, a muži touží naplňovat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button