CvičeníJídlo a stravování

Nevěřte všemu, co slyšíte. Řada fitness rad je k ničemu

Díky globalizaci a rychlému šíření informací dnes žijeme životem, kdy přijímáme dennodenně hromadu zpráv a tvrzení. Je pro nás ale mimořádně těžké odfiltrovat ty, které nejsou pravdivé nebo pro nás nejsou podstatné. Často pak žijeme zahlceni informacemi a nevíme vlastně, čemu je možné věřit.

Mýty se šíří v každé oblasti života, a o to více to platí i v oblasti zdravého životního stylu, stravování a cvičení. O těchto tématech se toho namluvilo už tolik, že není vůbec divu, když už ani nevíme, co je a není pravda. Pojďme si dnes ujasnit jak je to s řadou oblíbených tvrzení, která kolem sebe často slýcháme. Jsou pravdivá nebo ne?

Ze sacharidů se tloustne

Většina lidí si myslí, že když ze své stravy odstraní sacharidy, zhubnou. Je to pravda? Ne tak docela. Vynechat zcela sacharidy jde dokonce proti zásadám zdravého stravování. Jsou nezbytným stavebním prvkem, ze kterého naše těla čerpají energii na všechny činnosti, které vykonáváme. Bez sacharidů bude naše tělo vyčerpané a nevýkonné. Mohou se také objevit další nepříjemné příznaky jako jsou změny nálad, deprese, špatné trávení a další.

Zbavit se sacharidů v touze po dokonalé postavě je tedy chybné. Daleko podstatnější je jíst vyváženě – to znamená konzumovat správné množství sacharidů, tuků i bílkovin a vitamínů. Všechny tyto složky by v naší stravě měly být přítomny a jen tak budeme skutečně zdraví a podaří se nám udržovat si i štíhlou postavu.

Brzká snídaně

Mnoho lidí nedá na brzkou snídani dopustit. Prý dokáže skvěle nastartovat metabolismus a dodá vám dost energie na celé dopoledne. To je zčásti jistě pravda. Snídaně by se rozhodně neměla vynechávat, ale na druhou stranu, měla by přijít na řadu až přibližně 10-12 hodin po posledním večerním jídle. Pokud tedy večeříte ve 20 hodin, snídat byste měli ráno zase ideálně až v 8 hodin. Tolik času potřebuje tělo na regeneraci a pročištění střev a celého trávicího ústrojí.

Tuk je zlo

Je načase konečně zbořit tento mýtus. Tuk rozhodně není zlo. To, že se v posledních letech natolik démonizoval, je především zásluhou nás lidí, kteří jej neumíme konzumovat v rozumném množství. Kvůli konzumaci tuku v přiměřených dávkách odpovídajících vašim potřebám rozhodně nepřiberete. Tuk je naopak velmi důležitý pro to, aby nám jídlo chutnalo, a také pro to, abychom se déle cítili sytí. Zdravé tuky jako je avokádo, losos, vaječný žloutek a další jsou nezbytné pro zachování dobré nálady a pro správné fungování metabolismu.

Více cvičení, lepší kondice

Při cvičení nezáleží tolik na tom, jak dlouho cvičíte, ale daleko více na kvalitě vašeho cvičení. Ani dlouhé hodiny strávené v posilovně vám nepomohou k vysněné postavě, pokud necvičíte správně. Akorát si ruinujete tělo. Daleko lepší než plýtvat časem je promyslet si váš cvičební plán a zařadit do něj různé typy pohybů. Je nejen důležité věnovat se kardio aktivitám, ale také posilovat a protahovat. To vše vás nakonec dovede k vytouženému cíli.

Svačinky jsou nezbytné

Výživoví poradci nám často kladou na srdce, že bez svačin to nepůjde. To není nezbytně pravda. Jíst můžete kolikrát denně chcete, jde spíše o to, kolik celkového množství kalorií a živin reálně přijmete. Bohužel se ukazuje, že některým lidem jedení svačin nevyhovuje, protože pak mají o to větší hlad a celkově toho sní daleko více. Pokud tedy svačiny chcete jíst, musí být i vaše další jídla o to menší. Při přípravě svačiny se také zaměřte na lehká jídla jako je ovoce, zelenina nebo jogurt a zapomeňte na čokoládové tyčinky a sladké sušenky. Anebo zkuste jíst jen třikrát denně vydatněji, uvidíte, co vám bude více vyhovovat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button