NávodZdravé tipy

Naučte vaše dítě správnému rozhodování. Je to důležitější než uklizený pokoj

Pořídit si dítě je obrovská zodpovědnost. Každým dnem více a více zjišťujete, co všechno to znamená, a čím je dítě starší, tím větší požadavky jsou na vás jako rodiče kladeny. Není to totiž ani zdaleka jen o tom dopřát dítěti zdravé životní prostředí, poskytnou mu všechno potřebné materiální zabezpečení a bezmezně jej milovat a podporovat. To vše je nesmírně důležité, ale nestačí to.

Vaše role rodiče je daleko komplexnější. Jak vaše dítě roste, bude stále více a více potřebovat ovládat nové dovednosti, a to zejména na poli sociálním. Vaše dítě se například musí naučit existovat ve skupině, naučit se vycházet s různými lidmi, postavit se za své potřeby a názory, ale zároveň být schopné kompromisu a oběti. Ale tady to ještě nekončí. Velice důležité je také naučit vaše dítě rozhodování. Umět volit ty nejlepší cesty a vyvarovat se chybám.

Jak pomoci dítěti naučit se chápat rozdíly mezi dobrým a špatným a popostrčit ho na cestě za dobrým a efektivním rozhodováním?

Nechte je poznat reálný svět

I když své dítě zbožňujete a nejradši byste jej už navždy ochránili před vším zlým, v jeho zájmu to dělat nesmíte. Naopak, vaše dítě by mělo s ohledem na svůj věk přicházet co nejčastěji do styku se skutečným světem tak, jak existuje. Nemá smysl chránit jej před něčím, s čím se dřív nebo později bude muset setkat. Postupné seznamování s realitou má naopak lepší účinky. Pro dítě nebudou některé věci tolik šokující a postupně se s nimi dokáže lépe vypořádat. Vaše dítě by mělo postupně poznávat, že život obsahuje problémy, že se lidé hádají, že na něco nejsou peníze, a i třeba to, že existuje smrt.

Poznejte zájmy vašeho dítěte

Nejsnazší cestou jak se s dítětem kontaktovat a naučit jej něco je prostřednictvím toho, co jej baví. Zjistěte tedy, o co se vaše dítě přirozeně zajímá a pracujte s tím. Motivujte děti, aby se v určité aktivitě rozvíjely, a nebojte se je nechat narazit i na problémy. Je důležité, aby se naučily chápat, že něco nejde, něco nefunguje, něco nezvládnou. Podporujte je v hledání řešení a v kreativitě při zvládání neúspěchu.

Buďte spolu

Někdy si myslíme, že našim dětem nejvíce prospěje, když je tak nějak „uklidíme stranou“. Ale to, co ve skutečnosti potřebují, je vidět vás jako vzor v každodenních situacích. Když někam pospícháte, když je vám zle, když se s někým pohádáte, když čelíte stresu. Vaše dítě je člověk, byť malinký, který se učí zkušeností a příkladem. Každá taková zkušenost se v něm nějakým způsobem zpracovává a pomáhá mu vytvořit si představy o světě okolo něj. Je to tedy také vaše mimořádná odpovědnost, abyste mu dávali ten nejlepší možný příklad. Nemusíte být bezchybní, ale musíte ukázat, že dokážete chybu uznat, a že i když se nedaří, víte si rady.

Chyba není problém

Dělat chyby není problém. To víme sami nejlíp. Kolik chyb jsme my sami museli v něčem udělat, než jsme konečně dosáhli našeho cíle. Tuto strategii je dobré ukázat i dětem. Dítě by se nemělo rozhodovat podle toho, co je nejsnazší cesta, ale podle toho, co jej může nejlépe přivést k cíli. Za chyby se nesmí trestat a vyhrožovat následky. Chyby se mají vykomunikovat, vysvětlit a ukázat na nich, co se dá příště udělat líp.

Vztahy s vrstevníky

V neposlední řadě je nechte tvořit si vlastní vazby se svými vrstevníky. Nezasahujte do každého konfliktu a dejte dětem možnost vyřešit si potíže mezi sebou. Budete možná dost překvapeni, jak dobře to zvládnou. Dětský svět má vlastní pravidla, která není na škodu respektovat. Zasahujte pouze tehdy, když je dítě agresivní nebo očividně situaci nezvládá. Mělo by se naučit chápat i to, že jeho problémy neřešíte vy, ale musí je zvládat samo.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button