Jídlo a stravováníPéče o tělo

Maso vs. jeho alternativy. Pestrost je nejdůležitější, ideální je jíst všechno

Důvodů, proč někteří lidé volí místo masa jiné alternativy, je mnoho. Může se jednat o soucit se zvířaty, ekologické snahy nebo třeba zdravotní důvody. Pravdou nicméně je, že počet lidí, kteří se snaží maso minimálně omezovat nebo zcela nahradit, je stále více. Je to krok k něčemu lepšímu, nebo se náhražky masa nedají s původním produktem srovnávat?

Všichni jistě víme, že klasické maso je například výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin a lépe využitelného železa. Na druhou stranu jeho nadměrná konzumace může být spojována s vyšším rizikem vzniku některých onemocnění.

Jak maso nahradit? Výběr alternativ masa je na českém trhu nyní již dost široký. Ale ještě před pár lety znali lidé možná tak sojové maso. Ze západu totiž velice rychle přibývají nové produkty a jejich obliba roste. Může se jednat o produkty z vaječného bílku, sóji a dalších luštěnin, pšenice, či z jejich kombinací.

Co jíst místo masa?

Pojďme se nyní podívat na nějaké možnosti, které český trh nabízí. Většina z nás jistě již slyšela názvy jako tofu, tempeh nebo robi maso – ale co to přesně znamená?

Tofu

Tofu se vyrábí ze sójy tak, že dochází ke srážení sójového nápoje (podobně jako se to děje s kravským mlékem při výrobě sýra). Tato náhražka masa je bohatá na bílkoviny a někdy bývá obohacena i o vitamín B12 nebo vápník. Tofu je dnes poměrně rozšířené a známé a není problém se s ním setkat třeba i ve školních či závodních jídelnách.

Tempeh

Tempeh je podobně jako tofu také ze sójy, ale vyrábí se z celých sojových bobů. Má pevnější konzistencí, větší množství vlákniny a tuku, a proto je jeho energetická hodnota vyšší.

ROBI maso

Jedná se o původně český výrobek, který je tvořen primárně pšeničným proteinem a často se míchá s červenou řepou. Oproti jiným náhražkám obsahuje větší množství sacharidů.

Šmakoun

Jedná se taktéž o ryze českou potravinu vyráběnou z vaječných bílků. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin, neobsahuje téměř žádný tuk ani cholesterol. Proto se často doporučuje při hubnutí a mnoho výživových specialistů šmakouna zahrnuje do svých jídelníčků.

Klaso

Klaso je obilná náhražka z bílkovin pšenice a jiných rostlinných složek.

Co je lepší?

Zda zvolit maso, nebo jeho alternativu není snadné. Nelze se řídit pouze výčtem základních nutričních parametrů na etiketě, ale je potřeba číst i celkové složení. Ale pokud nerozumíte tomu, co jednotlivé údaje znamenají, nebo kolik čeho byste měli denně přijímat a proč, pak vám ani nejzevrubnější informace na etiketě nepomohou.

Nevýhodou alternativ masa je to, že jsou často vysoce zpracované, aby si udržely vzhled, chuť a konzistenci masu podobnou a mohou obsahovat řadu složek. Lze tedy říci, že se při výběru náhražky lze řídit alespoň tím, že byste měli volit výrobek s co nejméně složkami, ale takový, který kombinuje více zdrojů bílkovin.

V některých ohledech je ale klasické maso nenahraditelné. Ani sebelepší náhražka nebude mít stejné složení nebo výživovou hodnotu jako kus masa. Obecně se tedy doporučuje nebýt výhradním vegetariánem, ale zdroje bílkovin střídat a obměňovat. Dopřát si třeba dvakrát týdně maso, dvakrát robi maso a dvakrát šmakouna. Jeden den v týdnu můžete také zkusit zařadit luštěniny, které také patří k velkým zdrojům přírodních proteinů.

Pozor si dejte i na přípravu takového pokrmu. Některé rostlinné alternativy například nemusí být vhodné na tepelné opracování apod. Vždy se tedy informujte na obalu a zbytečně neexperimentujte. Stále platí jedna stará poučka – nejlepší je jíst všechno ve střídmém množství. tak v podstatě nemůžete šlápnout vedle a tělu s největší pravděpodobností dodáte vše, co potřebuje.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button