KrásaPéče o tělo

Holí se až 70 procent žen. Metod je mnoho, ale výsledky se liší

Každá žena dobře ví, že létem boj s chloupky ani zdaleka nekončí. Při letních radovánkách musíme být sice obezřetnější, abychom někde nevystavily nechtěné strniště, ale ani v zimním období se bez pravidelné depilace či epilace neobejdete. Stačí jít jen do bazénu, k lékaři, nebo se věnovat nějakým milostným radovánkám a hladce oholená kůže je nezbytností.

Přestože se občas někde objeví známá osobnost s chloupky v podpaží či na nohou, ve společnosti stále převládá trend hladce oholené pokožky. Až 70 procent všech žen v Evropě si prý chloupky pravidelně odstraňuje. Ale jak postupovat nejlépe? Kterou metodu zvolit, aby výsledek vydržel co nejdéle a zároveň byl šetrný k pokožce? Možností je totiž mnoho,a ne každý se v nich dokáže dobře zorientovat.

Mnozí odpůrci holení tvrdí, že chloupky plní svou ochrannou funkci, a pokud je odstraníme, pak si v podstatě ubližujeme. Podle odborníků je to ale nesmysl. Respektive, v dnešní době už ochrana, kterou dříve chloupky poskytovaly, není aktuální. Naše hygiena zcela dokáže ochrannou funkci chloupků nahrazovat, a není tedy vůbec nutné nechávat ochlupení růst kvůli zdraví.

Epilace strojkem

Mezi velmi oblíbené metody patří epilace pomocí speciálních elektrických strojků. Při výběru vhodného přístroje na epilaci je nutné myslet na možné nežádoucí reakce kůže. Ne každému totiž toto poměrně agresivní odstraňování chloupků vyhovuje. Kůže může být červená, opuchlá a citlivá. Někdy mohou chloupky také začít zarůstat a problém je na světě. Mimořádně důležitá je tedy regenerace po epilaci pomocí chladivých gelů a krémů. Masáže kůže zlepšují její prokrvení, a tím je kůže jemnější a hladká.

Epilace IPL

Jedná se o poměrně novou a stále více populární metodu odstranění nežádoucího ochlupení. Dochází při ní ke zničení buněk vlasového váčku prostřednictvím tzv. selektivní fototermolýzy. Tmavý pigment, který dodává chloupku jeho zabarvení (melanin), pohlcuje intenzivní pulzní světlo (IPL). Ošetření je potřeba několikrát opakovat, jelikož světlo působí pouze na chloupky v růstové fázi. Ta je však u různých chloupků v jiný čas, a je tedy nutné s tím zpočátku počítat. Platí pravidlo, že první čtyři epilační ošetření by měla být provedena v odstupu dvou týdnů, další se dělají vždy po 4 týdnech až do dosažení požadovaného výsledku.

I když se poté objeví další nové chloupky, obvykle bývají méně výrazné, světlejší a jemné. Pozor si však musí dáte některé rizikové skupiny jako jsou těhotné ženy, epileptici, osoby s tetováním, s hyperpigmentací, ale i lidé užívající léky na ředění krve, léky způsobující přecitlivělost na světlo, diabetici či lidé s herpes onemocněním.

Epilace laserem

Tato metoda patří k vůbec těm nejúčinnější, ale také si za ni musíte náležitě zaplatit. Přístroj vysílá světelný paprsek, který je pohlcován pigmentem vlasové cibulky a mění se na teplo. To pak ničí celou cibulku. Chloupek by pak již neměl znovu narůst. I pokud cibulka není zničena kompletně a chloupek znovu vyroste, bývá velmi světlý, krátký a brzy vypadává. Laserové ošetření je tedy třeba podstoupit většinou opakovaně, než je výsledek skutečně perfektní. Některým lidem po laserové epilaci už chloupky nenarostou nikdy. Jiným mohou chloupky začít opět růst nejdříve po roce.

Obyčejně žiletkou

Mezi stále nejoblíbenější a nejpraktikovanější nicméně patří obyčejné holení žiletkou. Proč? Je rychlé, snadné, bezbolestné a levné. Nevýhodou ale je, že se musí takřka denně opakovat. Chloupky velmi rychle dorůstají a vzniká nevzhledné strniště. Je důležité nezapomínat na vhodný gel či pěnu na holení, vždy holit proti růstu chloupků a na závěr pokožku řádně ošetřit.

Ať už si vyberete jakýkoliv postup, vždy dbejte na hygienu a snažte se po každém odstraňování chloupků myslet i na zdraví a pohodu vaší pleti. Hydratační krémy, mléka a séra jsou ideální volbou pro nádhernou pokožku.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button