Jídlo a stravováníZdravé tipy

Alergie není intolerance. Naučte se rozumět rozdílům v rámci zdravého stravování

Jídlo je pro nás nezbytnou součástí našich životů. Pro každého z nás je to nutnost, bez které bychom nepřežili více než pár dní, ale pro mnohé z nás je to i požitek a radost. Jenže právě při stravování je nutné se dobře zamýšlet nad tím, co a jak jíme, a nepodceňovat vliv přijatých potravin na naše zdraví.

V poslední době se často hovoří o problémech potravinových alergií a intolerancí. Někdy jsou tyto dva termíny užívány volně jako synonyma, ale pravdou je, že mezi intolerancí a alergií je poměrně velký rozdíl. Nesnášenlivost potravin může mít různé projevy a my bychom se měli naučit je správně rozeznávat a klasifikovat.

Alergie

Pojďme se nejdříve podívat na to, co je to vlastně alergie. Je to reakce organismu, která se může objevit v jakémkoliv věku. Co se týče potravin, je u nás nejběžnější alergií alergie na kravské mléko, která se většinou projeví již v dětství. Jedná se vždy o reakci imunitního systému a k jejímu spuštění stačí často jen nepatrné množství alergenu. Vzniklý stav pak může být různě silný, ale nezřídka bývá až akutní. Jakmile sníte potravinu, na kterou jste alergičtí, objeví se ve velmi krátkém čase obranná reakce organismu, který začíná produkovat protilátky.

Mezi nejčastější alergeny patří kravské mléko, vejce, ořechy, ryby, korýši, burské ořechy, sója a pšenice. O výskytu těchto alergenů byste měli být informováni na obalech produktů a také v jídelním lístku v restauraci. Případně se vždy zeptejte obsluhy, která by měla o obsahu alergenů vědět.

Jak vypadá taková alergická reakce? Může se jednat o široké spektrum projevů od začervenání a opuchnutí kůže, přes zažívací potíže, křeče, vyrážky nebo i akutní stažení hrdla, které brání v dýchání. Alergie má dle odhadů asi 1-2 % populace. Není to tedy tolik lidí, jak se občas může zdát.

Intolerance

Zatímco alergická reakce je obranným mechanismem imunitního systému, u intolerance jde o poruchu metabolismu. Nejčastěji jde o to, že v těle schází potřebný enzym, který je nutný ke zpracování konkrétní potraviny. Například intolerance na laktózu je zapříčiněna tím, že v těle není dost enzymu laktázy, který štěpí mléčný cukr. Taková intolerance se většinou neprojevuje příliš agresivně, ale může se později zhoršovat. Typickými projevy je plynatost, bolesti břicha nebo nevolnosti.

Je faktem, že nejčastěji mají lidé problémy právě s trávením mléka. Proč to tak je? Jedná se pravděpodobně o evoluční otázku. Zatímco národy v chladnějších oblastech byly nuceny si na mléko zvířat navyknout, aby přežily tuhé zimy, lidé z jižnějších částí země stejnou potřebu neměli. Intolerance na mléko je tedy statisticky o mnoho vyšší u jižních národů a v Asii než třeba na severu Evropy.

Nazvěme věci pravými jmémy

Je důležité nezaměňovat alergii s intolerancí. Zatímco alergie je poměrně vážný stav, který je nutné konzultovat s lékařem, a dotčené výrobky z stravy zcela vyřadit, u intolerance není situace tak vážná. Při intoleranci na laktózu stačí mnohdy přejít například na zakysané výrobky, nebo si zakoupit výrobky se sníženým obsahem laktózy. U alergie by ale takový kompromis většinou nezafungoval.

Pokud tedy máte potíže se zpracovnám některých druhů potravin, je nejjednodušším řešením nechat se vyšetřit u lékaře. Ten určí, zda se jedná o alergii nebo jen o intoleranci, a navrhne řešení. Co se týče mléka, je možností dnes spousta. Na trhu existují rostlinná mléka a mléčné výrobky a to samé platí i o bezlepkových výrobcích. Často se dnes i v restauracích setkáte s tím, že nabízí bezlaktózové či bezlepkové varianty pokrmů. Pokud vám tedy tyto potraviny činí obtíže, není to již dnes žádný velký problém.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button